Малишани из Дечјег села у Сремској Каменици имали су испуњено лето

Премда је летњи распуст омиљени период ученика и студената, он се колико ових дана завршава и школске клупе ишчекују своје ђаке, чему се деца, истина, најмање радују.
Decije selo SOS 3
Фото: Дневни/ С. Шушњевић

Малишани из Дечјег села у Сремској Каменици имали су поприлично испуњене протекле летње месеце – путовали су по свету и Србији, учествовали у разним активностима и на такмичењима, чиме се директор те установе Мирко Јанкелић нарочито поноси.

„Наша деца су ишла на спортске сусрете у Данску, Пољску и Мађарску, преко Црвеног крста Новог Сада су отишли у Баошиће на десетодневни опоравак на мору, ишли су на Власинско језеро, у Јаково у аква-парк, а четири наша студента су добила наградно путовање у Грчку захваљујући „Пан таксију”“, навео је наш саговорник, додајући да је свако дете негде отпутовало током лета.

Фото: Дневни/ С. Шушњевић

„За време летњег распуста, слободно време нам је највећи непријатељ. Деца која су била у Селу имала су Игре без граница, такмичње у стоном тенису, прескакању ластиша, организовали смо и Први глас Дечјег села... Сваког дана су ишли на базен и Штранд, водили смо их на излете по Фрушкој гори, обилазили смо манастире, а пре два месеца смо покренули и наш часопис.“

Будући да сваког јуна, поводом Дана Дечјег села, излази годишњак „Платан”, деца су увидела да постоји потреба за додатном публикацијом у оквиру које би сви могли да пишу текстове, објаве слике коју желе, изразе своје мисли... Тим поводом су адаптирали своју библиотеку, односно малишани су је окречили и уредили, добили су нов рачунар, штампач и све што је неопходно да би се креативно изразили у смеру у којем желе.

Фото: Директор Дечјег села Мирко Јанкелић, фото: Дневник (С. Шушњевић)

„Генерално опремамо Село рачунарима и интернетом, и сада смо у завршној фаза увођења бежичног интернета да нам деца не би ишла по играоницама“, каже Јанкелић.

„Сада нам је и период када уводимо децу у шему устајања и активности које се тичу школе.“

Фото: Дневни/ С. Шушњевић

Од 92 штићеника Дечјег села, две трећине иде у основну или средњу школу. Ове године имају седам првака, а на све могуће начине се довијају како да их заинтересују за нове школске изазове који су пред њима. Међутим, да би све протицало у најбољем реду, и да се не би десило да неком детету мањка гардеробе или прибора, сви који су у могућности, могу Дечјем селу у Сремској Каменици донирати одећу, обућу или понешто за школу.

Л. Радловачки

ПројекатПриградска насеља Новог Садаје суфинансиран од стране Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.4684
Најновије вести