Млади осмислили представу с еко поруком: Плес угрожених птица

НОВИ САД: Новосадска секција Међународног савета за игру „SID-Унеско” покренула је јесенас пројекат „Плес угрожених птица”, који, у виду представе, управо ових дана доживљава своје потпуно издање. У пројекту учествује шест играча савремене игре и свако од њих на свој начин доприноси креативности и идеји представе.
p
Фото: K. Bret, M. Jozić

Идеја за пројекат потекла је из мог интересовања за екологију, заштиту животне средине и птице уопште, а с друге стране, желела сам да пружим прилику младим играчима и кореографима да изграде своју професионалну каријеру, објашњава координаторка пројекта „Плес угрожених птица” Ена Ентина Гуцунски Накић.

Трудили су се, како додаје, да то буде тимски рад, у пројекту су сви помало кореографи и свако има простор да се креативно изрази. Представом ћемо покушати да прикажемо узроке угрожености птица. Као главне, издвојили смо криволов, тровање, нестанак станишта, губитак партнера, младих... Покушавамо на тај начин да утичемо и на свест људи да живот птица потенцијално доживе као свој, односно да схвате да се слично може догодити и њима, каже Гуцунски Накић.

Фото: K. Bret, M. Jozić

Пројекат реализује Новосадска секција Међународног савета за игру „SID-Унеско”, у сарадњи с Удружењем грађана „Ново културно насеље” и Друштвом студената биологије и екологије „Јосиф Панчић”, уз подршку Градске управе за културу. У сарадњи с Друштвом студената биологије и екологије „Јосиф Панчић”, одабрано је пет врста птица које се појављују у представи – велика дропља, степски соко, јаребица, препелица и црни ибис.

Поводом те идеје, студенти су одржали изузетно значајно предавање, у оквиру којег смо упознали узроке нестанка птица, шта их угрожава, зашто су одабране врсте карактеристичне, које особине имају, где живе и какав однос имају с другим бићима у природи, односно са човеком, наводи Ена Гуцунски Накић.

По њеним речима, чињеница је да су све птице помало угрожене и код свих је присутно смањење популације, али тих пет су одабрали на основу савета студената.

Свака од њих је другачија и о тим врстама се не говори често, тако да ће публика кроз представу нешто и научити. Рецимо, остао је мали број јединки велике дропље, и то женки, које живе још само у резервату код Мокрина, појашњава наша саговорница.


Премијера сутра у Новосадском позоришту

Премијера представе “Плес угрожених птица” биће одржана сутра од 17 и 19 часова у Новосадском позоришту, Јована Суботића 3-5. Због епидемиолошке ситуације, број места у гледалишту ограничен је на 50.                   

Улазнице су у продаји по цени од 300 динара, а могуће их је резервисати преко Инстаграм профила истоименог пројекта или вебсајта Удружења  грађана “Новосадска секција Међународног савета за игру SID-Унеско”.


Фото: K. Bret, M. Jozić

Све активности публика може да прати на „Инстаграм” профилу „Плес птица” и „Фејсбук” страници „Новосадска секција Међународног савета за игру SID-Унеско”.

Птице су ми одувек биле веома инспиративне, а такође имају значајну симболику у митологији и култури. Због тога сам их доста истраживала, те закључила да су значајне за људе, да могу са сваким да се повежу и у људима изазивају различите осећаје и асоцијације. Покрет птице инспирисао је многе уметнике, па тако и нас. Покушавамо да представимо крила и летење као нешто недостижно људима. Уједно, кад погледамо у небо и птице, то нас испуњава миром, подсећа нас на слободу којој тежимо, често сањамо да полетимо, те сматрам да је симболика птица дубоко у нама. Осим тога, свака врста је значајна за живи свет и равнотежу у природи. Иако можда није видљиво, птице су корисне за све нас, поручује Ена Ентина Гуцунски Накић.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести