Мурал као прво дело „Ланчане реакције”

Нови Сад за који дан постаје богатији за још један мурал. Заједничко дело нашег суграђанина Уроша Штрбоје и београдске подршке Јанка Почуче полако освиће на фасади зграде у Улици Лазе Нанчића 1, односно на зиду изнад маркета „Универекспорт” који гледа на Улицу Цара Душана. Тај мурал први је у акцији Удружења грађана „Ланчана реакција” („Chain reaction”).
Mural/F. Bakić foto
Фото: Дневник (Филип Бакић)

„Цртамо девојку која доживљава „арт транс”, „напад” уметничког доживљаја“, објашњава један од уметника Јанко Почуча. „Мурал има два дела. Горњи, у црно-белим нијансама, који представља главу девојке, црта Урош, а доњи, обогаћен бојама, радим ја, након чега остварујемо повезаност.

Обично људи питају која је порука цртежа, али ја некако сматрам да није обавезно имати поруку

У овом случају, циљ је више естетске природе, желимо да скренемо пажњу пролазника на тај зид, да буде ефектан за око, и мислим да у томе полако успевамо. Мурал мења цело окружење. У наредним муралима провлачиће се неке дубље приче“.

Циљ удружења је да обогати наш град новим муралима, као и да направи фестивал мурала који ће оплеменити изглед и дух урбане средине у којој живимо. „Ланчана реакција” је волонтерска и непрофитна организација грађана и уметника Новог Сада.

„Приликом наредне акције ексклузивно нам стиже и Мексиканац Фарид Руеда, који такође црта мурале“, испричао је редитељ Удружења Слободан Бранковић. „Код нас ће урадити два мурала, а расписали смо и један интернационални конкурс на којем је победио београдски уметник Артез, који ће урадити један мурал“.

Целокупну идеју покренула је глумица Српског народног позоришта Милица Грујичић, а акцију је подржао и помогао Град Нови Сад. У плану је још много акција, а Удружење позива све да прате њихове активности путем странице на „Фејсбуку” „Chain reaction / Ланчана реакција” и помогну на било који начин. Новац прикупљен током акција иде на бојење Новог Сада, поручују из организације.     Б. Павковић

Желимо да скренемо пажњу пролазника на овај зид, да буде ефектан за око, и мислим да у томе полако успевамо. Мурал мења цело окружење (Јанко Почуча)

Б.Павковић

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести