На стрип берзи од јединственог “Принца Валијанта” до Гарфилда на ћирилици

Новосадски стрип викенд, 11. по реду, одржан је у петак и јуче у СКЦНС “Фабрика” у Кинеској четврти. Фестивал је окупио неке од најзначајнијих регионалних и домаћих аутора, а заљубљеици у стрип уметност из Новог Сада и шире имали су прилику да посете неке од бројних изложба, промоција нових издања и представљања аутора и издавача.
stripovi dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Неизоставна је и овог пута била стрип берза, где су обожаваоци тог вида алтернативне уметности налазили заинимљиве пимерке којима су попунили своје колекције, упознавали се са неким новим именима и трендовима.

Један од излагача био је и познати новосадски стрип ентузијаста, председник Клуба обожавалаца стрипа, Милош Секулић, који је на Сајму посеиоцима нудио издања “Чаробне књиге” и “Макона”. Међу изложеним насловима нашли  су се и неки од добр познатих “Марвелових” јунака, и то у луксузним издањима, “Мандрак”, “Фантом”, као и неки од новијих “арт” стрипова, иза којих стоје новоји аутори и шаролики утицају различитих школа цртања. Он је посетиоцима понудио и неке од дечјих издања “Чаробне књиге”, као што су “Штрумпфови” и “Гарфилд” на ћирилици, намењен и најмлађим школарцима.

“Дечји стрип, наравно, одобравам, јер нема пуно издања за децу - каже Секулић. - Издавачима су циљна група углавном колекционари који имају пара да плате издање по 1.000 или 1.500 динара. Дечји стрип је, међутим, улагање у будућност.”

Потражње, каже, има, а и понуде за свачији укус. Ипак, Секулић изнад свих поставља класик “Принц Валијант” и његовог аутора, покојног Харолда Фостера. На његовој топ листи, каже, прво место заузима тај стрип, па следи десет празних места.

Љубитељ старе школе је и Урош, који је јуче дошао на фестивал како би попунио своју позмашну колекцију. За себе каже да је “олд фасхион гуy”, али и да полако прелази и на ново издаваштво. А да домаћа стрип сцена има довољно младих нада који ће можда и успети да преокрену старомодног типа као што је он, доказали су јуче излагачи као што је Стрип радионица “Епика” из Кикинде. Почевши у раду са децом, радионица, коју води Владислав Гајски, временом је прерасла у прави студио.


Самоуки оригами мајстор

На јучерашњој берзи стрипа зачајну пажњу посетилаца привукле су и занимљиве фигуре фантастичних бића нарављене од папира. Реч је о кинеској врсти оригамија, изложена дела настала су из руку самоуког Дејана Поповића, иначе члана екипе Стрип радионице “Епика” из Кикинде.

“ Налетео сам на један туторијал на интернету пре око четири године и након тога сам кренуо и сам - каже Поповић, додајући да сада углавном ради по поруyбини, а цена - зависи од фигуре. - Зимус сам направио Црног јахача из “Господара прстенова” и продао сам га за 4.000 динара, а требало ми је недељу и по дана. Треба прво исећи папир, исавијати га, али и смислити начин како ћеш радити, пошто за већину фигура нема дијаграма.”

Своје интересантне папирне креације Поповић излаже на инстаграм профилу ka­mi.ma­gick.


“ Малишани који су нам долазили су у међувремену одрасли у праве уметике, па смо од обичне радионице направили студио где производимо часописе, плакате, оригами... једноставно, деца нас носе у нове висине”, каже Гајски.

Та стрип радионица данас је позната по часопису “Стрип епоха”, а Гајски и његова екипа планирају и велику турнеју по Војводини, где ће представити плакате са заборављеним мотивима војвођанских градова. Значајну прилику за предсављање, али и учење и дружење пружају им, каже Гајски, и фестивали као што је Новосаски стрип викенд.

“Овакви сајмови су феноменални и жао ми је што не можемо да поведемо више деце која су наши полазници, да им покажемо ту драж, не само стрипова, већ и свега што прати ту културу, као и читаву заједницу која се овде среће”, каже Владислав Гајски.

Д. Ристић
 

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести