Најтраженији ИТ стручњаци, инжењери, лекари специјалисти

На крају децембра прошле године на територији Града Новог Сада регистровано је 12.970 незапослених лица, што је за 0,3 одсто мање у односу на податке из децембра 2020. годинеа како је в. д. директора Филијале Нови Сад Националне службе за запошљавање Татјана Видовић казала за “Дневник”, више од половине – 60 одсто незапослених у Новом Саду чине жене, док је учешће младих у укупној незапослености 17 одсто.
с
Фото: Филијала Нови Сад-НСЗ/Татјана Видовић

– Без обзира што наша привреда већ скоро две године послује у отежаним условима услед пандемије, можемо да кажемо да смо у ову годину ушли са једном стабилном сликом показатеља на тржишту рада, имајући у виду да се број незапослених није битно променио у односу на 2020. годину – истакла је Видовић. – Имамо оптимистичне податке када је у питању потражња за радницима у 2021. години јер су послодавци Филијали Нови Сад испоставили захтеве за запошљавање више од 5.500 нових радника, што је за око 36 одсто више у односу на 2020. годину.

Према образовној структури, подаци Филијале Нови Сад показују да највећи део незапослених чине лица са завршеном средњом школом, њих 48 одсто, потом следе високообразовани којих је 33 одсто, а најмање је нискоквалификованих, чији је удео 19 одсто.

– У најтраженија занимања у Новом Саду спадају ИТ стручњаци, инжењери машинства и грађевине са одговарајућим лиценцама, математичари, професори физике, лекари с одговарајућим специјализацијама (анестезиолози, интернисти, гинеколози, радиолози), стручњаци за финансије, односно рачуновође – рекла је Видовић. – Када су у питању профили нижег нивоа образовања, велика потражња влада за оператерима на ЦНЦ машинама, заваривачима, књиговођама, возачима Ц, Д и Е категорије, куварима, месарима, пекарима, радницима у области грађевинарства, односно армирачима, тесарима, бетонирцима, зидарима, молерима, руковаоцима грађевинским машинама.

Имамо оптимистичне податке када је у питању потражња за радницима у 2021. години, јер су послодавци Филијали Нови Сад испоставили захтеве за запошљавање више од 5.500 нових радника, што је 36 одсто више у односу на 2020. (Татјана Видовић)

Како је Видовић објаснила, оно што је карактеристично за ову и претходну годину, која је обележена пандемијом коронавируса, повећана је тражња за одређеним профилима у односу на ранији период, а у питању је медицинско особље, лаборанти, фармацеути, неговатељи, хигијеничари, курири-достављачи и радници у хемијској индустрији.

– Са друге стране, на евиденцији незапослених се најдуже задржавају она лица чија су занимања на данашњем тржишту рада застарела, попут помоћника дактилографа, дактилографа, управног техничара и биротехничара – рекла је наша саговорница. – До посла теже долазе и особе оних образовних профила за које постоји много већа понуда кандидата на тржишту рада од тражње за њима. Такви су економски техничари, матуранти гимназије, културолошки техничари, хемијско-технолошки техничари, машински техничари, правници, економисти и други профили друштвено-хуманистичког усмерења.

Филијала Нови Сад НСЗ ће и у овој години наставити да спроводи све мере и програме у складу са националним развојним циљевима у области запошљавања уз подршку Владе Републике Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и у сарадњи са покрајинским и локалним институцијама интензивно радити на смањењу незапослености и отварању нових радних места, казала је наша саговорница.


Шанса за младе

И ове године, акценат ће бити на теже запошљивим категоријама становништва, промоцији и развоју предузетништва, усклађивању понуда и потражње на тржишту рада кроз програме стицања практичних знања, преквалификација и других видова обучавања незапослених лица, рекла је Видовић.

– Посебан акценат ћемо ставити на запошљавање младих и њихову брзу интеграцију у тржиште рада кроз програм приправника и стручне праксе, како би они добили шансу да што пре након школовања пронађу посао у својој струци и раде оно за шта су се школовали – објаснила је она. – Такође, циљ нам је да повећамо учешће ОСИ лица и корисника социјалне новчане помоћи у мере активне политике запошљавања, узимајући у обзир њихово образовање, знање и вештине, како би ефекти њихове укључености у тржиште рада били већи.


Буџет Националне службе за запошљавање за реализацију ових мера ће бити већи за око 800 милиона динара у односу на прошлогодишњи и износиће 6 милијарди и 550 милиона динара, што ће омогућити већи обухват незапослених у мерама, нагласила је Видовић. Како је додала, планирано је да се ове године у програме директних подстицаја за запошљавање укључи 1.115 незапослених са евиденције Филијале Нови Сад, а с тим у складу, објављено је 12 јавних позива и конкурса на које се послодавци и незапослени већ могу пријављивати.

Више од половине незапослених у Новом Саду чине жене, а највећи део незапослених чине они са завршеном средњом школом, њих 48 одсто, потом следе високообразовани, којих је 33 одсто, а најмање је нискоквалификованих, чији је удео 19 одсто

Како смо раније писали, новосадски Сајам запошљавања који је требао да буде одржан у септембру је због неповољне епидемиолошке ситуације отказан. Ипак, у плану су два сајма запошљавања ове године. Како је Видовић рекла, Филијала Нови Сад, у сарадњи са Градом Новим Садом, планира да их одржи, али ће се о њиховом формату и времену одржавања одлучивати у складу са развојем епидемиолошке ситуације.

Д. Андулајевић

NV
05.02.2022 • 18:41
A Dali nekom trebaju agronomi?Aman ljudi mi smo Vojvodina I kod nas treba da bude poljoprivreda na prvom mestu-zemljoradnja I stocarstvo!!!Stacete bre da jedete ?!?!
EUR/RSD 117.4284
Најновије вести