Нови програм у три културна простора: Која је твоја супермоћ?

НОВИ САД: Свако од нас има супер моћ – то је идеја водиља новог програма “Супермоћни”, који почиње 24. новембра и траје до 3. децембра, са завршницом на Међународни дан особа са инвалидитетом.
m
Фото: Fondacija Novi Sad 2021

Више од 35 догађаја – изложба, радионице, перформанси, пројекције филмова, концерти и обуке промовисаће отвореност, инклузију и пре свега идеју да свако поседује таленат који треба поделити са другима.

У сарадњи 30 локалних организација, превасходно активних удружења особа са инвалидитетом, које је повезао “Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” биће представљени различити таленти односно супермоћи: цртање, игра, глума, певање, ручни рад, филм, луткарство, сликање, свирање, информисаност.

Програм ће се одвијати у чак три простора за културу – културним станицама Свилара и Еђшег и новоотвореном Кутку за културу на Сланој бари.

Одређени програми говорног типа биће на знаковном језику, док ће такође поједине пројекције филмова пратити аудио дескрипција.

Програм “Супермоћни” у културној станици Свилара (Ђорђа Рајковића 6б) отвара изложба “Тренутак у ходу и лету” у 18.30 часова која представља радове деце из ШОСО “Милан Петровић”, настале у оквиру ликовне колоније одржане у Едукативном кампу Ченеј и објекту школе на Новом насељу. У 19 часова почиње Импро вече у оквиру ког ће заједно наступити соундбеам оркестар “Добри људи” и новосадски реге састав Килло Килло банда. Соундбеам оркестар “Добри људи”, назван по музичком уређају на бази сензорске технологије, настоји да побољша сензибилитет заједнице према особама са инвалидитетом или ометених у развоју и већ шест година активно креира и изводи различите музичке садржаје, углавном сопствене блуз и џез импровизације или амбијенталне пасаже. У 20 часова биће изведена монодрама “Небески диван Тоше Ачанског”, коју изводи Бојан Живановић, члан удружења грађана “Вера љубав нада” и секције тог удружења “Театра добрих вибрација”. Представа је базирана на причи Тоше Ачанског са Салајке, који је у рат отишао као мобилисани војник Аустроугарске, и један је од многобројних  српских војника који су нестали на Солунском фронту и воде се као Н.Н.  на Зејтинличком војничком гробљу.

Културна станица Еђшег (Антона Чехова 4) програм “Супермоћни” започиње опером за децу “Пчелица Дана” композитора Петра Јовановића, а коју организује удружење уметника “Високо Ц” 24. новембра у 11 сати. У питању је кратка прича намењена деци узраста од 2 до 9 година. Описује један диван радни дан пчелице Дане, која скупља мед и брине се о живим бићима на цветној ливади, у чему јој помаже лептирић Шарко. Заплет настаје када се појави бумбар Беда који отме сав сакупљени мед и зароби пчелицу Дану.

“Супермоћни” у Кутку за културу (Сентандрејски пут 106б) такође крећу 24. новембраРадионицом плетења прстима од 16 до 19 сати коју организује удружење за церебралну парализу “Сунце” и удружење грађана “Театрило”. Пријаве за радионице су путем фацебоок странице Кутка за културу: http://bit.lu/kutak-za-kulturu.

Програм “Супермоћни” обухватиће и Обуке из основа приступачности за запослене у установама културе и организације са циљем унапређења знања из области приступачности и размене искуства о примерима добре праксе и изазовима са којима се сусрећу у погледу унапређивања приступачности у установама културе, за све потенцијалне кориснике. Пријаве за обуке су на следећем линку: http://bit.lu/supermocni-obuke-pristupacnost и трају до 24. новембра до 16 часова. Више о Обукама можете пронаћи на сајту.

Програм “Супермоћни” можете пронаћи и на друштвеним мрежама: КС Свилара, КС Еђшег и Кутак за културу.

Програм “Супермоћни” део је програмског лука “Друга Европа” који до 15. децембра представља другачију, мањинску, скривену, али храбру и изазивачку културну и уметничку сцену Новог Сада, иза ког стоји “Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

EUR/RSD 117.2781
Најновије вести