Нови Сад потписник европске повеље о родној равноправности

Потписивањем Европске повеље о родној равноправности на локланом нивоу,  Нови Сад се придружио званично породици локалних и регионалних управа Европе које су се на исти начин обавезале да ће следити принципе родне равоправности и спроводити одредбе њоме прописане у својим срединама.
povelja o rodnoj ravnopravnosti Novi Sad
Фото: Град Нови Сад

Потпис на тај документ ставио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је нагласио да повеља не сме остати мртво слово на папиру.

"Задатак свих нас је да ову повељу, односно декларацију имплементирамо у пуном капацитету", рекао је Вучевић. Према његовим речима, ово треба да буде потврда и гарант, камен темељац добрих односа у нашој заједници, међу свима нама, без обзира како се зовемо, ког смо пола и где смо рођени.

"Суштина је да се у стварном животу не делимо, да живимо што мање оптерећени предрасуама, а не само да имамо задовољену форму. Уверен сам да ће се у будућности даље ширити свест о томе колико је важно да полна разлика не буде препрека за остваривање људских права, да те разлике уважавамо и дајемо једнаке могућности женама и мушкарцима да учествују и допринесу политичком, економском, културном, социјалном развоју локалане зајединице. Остваривање једнакости је наша људска и цивилизацијска обавеза", каже Вучевић.

Осврћући се на период који је претходио овом чину, градоначелник је навео да је град Нови Сад, са партнерима из државних институција и цивилног сектора, годинама водио активну политику како би се пре свега спречило насиље над женама, строжије санкционисали починиоци, што је, како је нагласио, и законски коначно решено.

"Истовремено смо иницирали и подржали многе пројекте којим се оснажује улога жене у зајединици, првенствено економска, али и оне којима се помаже и жртвама насиља у породици да се лакше социјализују и врате нормалном животу након свега", казао је Вучевић и додао да Град учествује и у другим програмима и пројектима којима се тежи да се избришу поделе и да их буде што мање и  даље ће радити активно на томе.

Заштитница грађана Новог Сада Марина Попов Иветић је казала да  потписивање ове повеље даје велики подстрек за будућност, гаранцију да и у  нарединим поделама власти и распоређивањима на функције, неће се водити рачуна о роду, већ о квалитетима и образовању, позивајући се на податке о заступљености жена у јавном сектору.

Према ономе што је изнела, у 17 градских управа ради 17 начелница и заменица начелница, жена је на челу Бироа за пружање правне помоћи, градски правобранилац је такође жена,а и функцију заштитиника гарђана обавља дама. Два члана Градског већа  су даме, а у градском парламенту од 78 одборника , 28 су жене.

"Узимајући у обзир и да је и заменик председника Скупштине града жена, може се рећи да је у јавном сектору у Новом Саду задовољавајућа ситуација", рекла је заштитница грађана и додала да је у приватном сектору ситуација другачија.

"Жене и даље раде на најниже рангираним пословима који су и најмање плаћени. Оне су спремачице, кућне помоћнице, касирке. Потписивање ове повеље би требало да буде подстрек за њих да се боре, да се додатно образују, напредују на послу, улажу у себе. Ова повеља нам гарантује и право на могућност усклађивања пословног, друштвеног и приватног живота. Евидентно је да у нашем друштву жене на неки начин бивају кажњаване када желе да остваре своју биолошку функцију. Када оду на породиљско одсуство у приватном сектору се често дешава  да након повратка на посао, остају без њега, буду распоређене на ниже плаћена радна места са обрзаложењем да су оне у том периоду изгубиле корак с разавојем фирме. Повеља и за њих треба да буде мотив да се боре да по повратку с породиљског одмора задрже претходна радна места", рекла је Марина Попов Иветић.

Следи израда акционог плана

Председница скупштинске Комисије за родну равноправност Мирјана Василић је јуче подсетила да постоји уска веза између родне равноправности и друштвеног развоја.

"Родна неравноправност представља значану препреку друштвеном развоју, економски је неисплатива, јер онемогућава да једа група стновништва употпуности развије све своје потенцијале", рекла је Мирјана Василић. Према њеним речима, важно је да мушкарци и жене имају једнаке предуслове за остваривање људских права и да постоје исте могућности за оба пола да учествују у културном, политичком, економском и социјалном развоју заједнице.

Комисија је до сада урадила на том плану доста, али тек предстоји веома важан посао, а то је израда акационог плана и обезбеђивање услова за његову примену у пракси.

З.Милосављевић

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести