Нови Сад представио привредне потенцијале на Светској изложби у Дубаију

Под темом „Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност“, Србија заједно са 190 земаља учествује на светској изложби „Expo 2020 Dubai“ до 31. марта наредне године.
д
Фото: Приватна архива

Како је члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић рекао, Република Србија се на тој изложби представља у националном павиљону површине од 2.000 квадратних метара, а у оквиру тематске недеље „Урбани и рурални развој“ представио се и Нови Сад.

– На првој инвестиционој конференцији, која је одржана 1. новембра, Град Нови Сад је представио своје привредне потенцијале, неколико парцела за гринфилд инвестиције, као и парцелу за пројекат изградње велетржнице – навео је Радојевић. – Током тематске недеље, представници града одржали су велики број Б2Б састанака са потенцијалним инвеститорима, што на павиљону Србије, што на павиљонима других земаља.

У делегацији Србије било је и преко 150 привредника из целе земље, а међу њима и њих неколико из Новог Сада, који су били у прилици да разговарају о потенцијалној сарадњи са привредницима из целог света, те, како је Радојевић рекао, неки послови су већ договорени, а неки ће бити у наредном периоду.

Представници града разговарали су о потенцијалној сарадњи са привредницима из целог света, а неки послови су већ договорени (Милорад Радојевић)
Фото: Приватна архива

– Изложба „Expo 2020 Dubai“ заиста је фантастичан догађај, отвара многобројне могућности и шансе, и за Град Нови Сад је од огромног значаја што је имао прилику да се представи на њој – казао је наш саговорник. – Организација наступа на павиљону и током целе тематске недеље била је на високом нивоу и на томе треба честитати организаторима наступа, односно Влади Републике Србије, Развојној агенцији Србије и Привредној комори Србије.

Радојевић је рекао и да је ће Акциони план запошљавања за 2021. годину бити реализован у потпуности, упркос пандемији коронавируса. Ове године је за програме запошљавања издвојено 170 милиона динара, којим је обухваћено око 700 људи.


На цени аутентични, традиционални производи

– У свету су, уверили смо се, све више на цени аутентични, традиционални производи са географским пореклом – рекао је Милорад Радојевић. – Они својим квалитетом на најбољи начин промовишу подручје са кога долазе, а са друге стране, ознака географског порекла је значајно маркентиншко средство које произвођачу гарантује предност у односу на конкуренцију у тржишној утакмици.

Како даље наводи, очување производа и њихова тржишна валоризација је национални интерес, што је Град Нови Сад препознао и од 2016. године субвенционише сертификацију производа са ознаком географског порекла. До ове године издвојено је скоро девет милиона динара, који су додељени Удружењу „Футошки свежи и кисели купус“, Друштву пчелара „Јован Живановић“ и ОЖ „Бегечки повртари“. На тај начин, око 80 произвођача са територије Града добило је сертификат за производе са ознаком географског порекла.


Фото: Приватна архива

– Управо ових дана завршавамо програм самозапошљавања који је и последњи програм за ову годину, у којој смо, због већег интересова-ња, издвојили више средстава за програме самозапошљавања жена и редовног самозапошљавања – истакао је Милорад Радојевић. – У оквиру Акционог плана запошљавања, такође се реализују обуке за дефицитарна занимања у зависности од потреба тржишта рада, а оно што већ годинама радимо и по чему смо препознатљиви су обуке за старе занате и обуке из ИТ области.


Издвојено 35 милиона за органску производњу

Град је издвојио 35 милиона динара за субвенције за органску производњу од 2011. године до данас, у шта спадају и трошкови сертификације, набавке семена, садног материјала и опреме, а како Радојевић каже, додатна средства издвајају се и за трошкове промоције, наступа на сајмовима и едукацију органских произвођача.

- Недавно је Град Нови Сад финансирао изградњу и опремање мини дистрибутивног центра за органске производе, у сарадњи са удружењем „Органски Сад“ – истакао је он. – Драго нам је што су наш модел подршке органској производњи препознали Министарство пољопривреде и НАЛЕД, који су препоручили осталим локалним самоуправама са територије Србије


Што се обука тиче, Радојевић је додао да су одржане и оне за личне пратиоце, руковаоце грађевинским машинама, као и за књиговође. Он је нагласио да је за све те програме интересовање било велико, као и да су сви успешно реализовани.

– Од 2012. године до данас, за програме запошљавања издвојено је 1.255.000.000 динара. а у току је израда буyета за 2022. годину и сигуран сам да ће Нови Сад остати лидер по висини издвајања за програме запошљавања – нагласио је Радојевић. – Када је реч о подршци микро, малим и средњим предузећима и предузетницима, за прошлу и ову годину издвојили смо 39 милиона динара за набавку опреме и машина. По овом конкурсу средства су довила 92 микро, мала и средња предузећа.

За бесповратне субвенције за туристичке агенције издвојено је 11 милиона динара, а како је наш саговорник објаснио, 2018. године покренути су и Јавни конкурси за подстицајна средства као подршку развоја женског иновационог предузетништва, за шта је до сада издвојено 39 милиона динара, док је бесповратна средства за куповину опреме и софтвера добило 105 жена предузетница. Радојевић је најавио и да ће у наредној години подршка за микро, мала и средња предузећа и предузетнике бити већа, као и да ће бити обухваћен још већи број привредних субјеката.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести