Нови Жежељев мост од шпагета и телефонске жице

Ученик трећег разреда Техничке школе “Милева Марић Ајнштајн” Александар Вучић инспирацију за недавни рад из предмета макетирање пронашао је на једном од највећих новосадских градилишта – новом Жежељевом мосту, како га Новосађани тренутно зову.
Učenik trećeg razreda Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn” Aleksandar Vučić sa maketom Žeželjevog mosta Foto: S. Kovač
Фото: Ученик трећег разреда Техничке школе “Милева Марић Ајнштајн” Александар Вучић са макетом Жежељевог моста Фото: С. Ковач

- На идеју да изабарем нови мост преко Дунава добио сам брзо након што ме је професорка посаветовала да променим почетну идеју макете модерне вишеспратнице – каже Александар. –Пошто је мост завршен и свечано отворен радозналост ми није дала мира, па сам морао да одем и да се уверим у то какав је. Нисам се разочарао, свидео ми се и помислио сам да би био идеалан за макету.

Александар је заједно с професорком Мајом Стојиљковић Шипош нашао скицу пројекта новог Жежељевог моста и прионуо на посао, а најважније је било да све буде у размери и верно приказано.

- Од материјала сам користио шибице за прагове, шпагете офарбане у сребрну боју за шине, телефонску жицу за сајле на луковима, шмирглу, лепенку (материјал од папира који се користи у књиговезници), стиродур, па чак и позивницу за свадбу – каже Александар. – Иако сам током целе године по мало радио и често мењао делове моста, јер сам стално добијао нове идеје, најтеже ми је било да прецизно спојим сајле на луковима моста и да исечем бројне шибице за пружне прагове.


Сложеност макете крије се у једноставности

Према речима професорке Маје Стојиљковић Шипош, Александрова макета оцењена је као одлична зато што делује да је једноставна али није.

-Нисмо желели да претерујемо с бојама и околним детаљима већ нам је намера била да истакнемо конструкцију, што смо и успели – казала је наша саговорница. – Макета је већ на први поглед препознатљива и сваки Новосађанин ће без грешке знати да се ради о новом Жежељевом мосту. За почетак макету ћемо изложити у холу школе да је и други ученици могу видети, те да на тај начин подстакнемо ђаке да се залажу у настави јер се труд увек исплати.


Професорка Маја Стојиљковић Шипош имала је само речи хвале за Александра, а посебно јој се свидело његов детељан приступио раду, истраживачки дух, упорност и жеља да на најбољи начин реши изазов на који је наишао. Како каже она је имала лакши део посла –да га уз савете охрабрује да без бојазни сам доноси одлуке и да прати своје идеје.

Макетирање ученицима треће године на смеровима нискоградња и архитектонски техничар предаје професорка Маја Стојиљковић Шипош. Како каже, ђаци кроз тај предмет имају прилику да открију своје склоности, а обично израђују путеве и мостове.

- Почетком школске године ученици бирају шта желе да направе, а да бих их инспирисала покажем им макете мостова, путева и зграда које су претходне генерације израдиле – истиче професорка Стојиљковић Шипош. – Александров први предлог био је модерна зграда која је карактеристична за Дубаји у Уједињеним Арапским Емиратима. Како нисам познавала његове способности и сколности и пошто сам сматрала да је то сувише сложен пројекат саветовала сам га да још једном размисли.

С. Ковач

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести