Одржан антикорупцијски час за 230 матураната

Око 230 ученика и ученица завршних разреда из педесетак средњих школа из Новог Сада и Војводине учествовало је јуче на едукативном антикорупцијском часу у Гимназији „Исидора Секулић”.
e
Фото: Dnevnik.rs

Час је организован у оквиру пројекта „Превенција и борба против корупције”, а тим поводом председник Скупштине града Здравко Јелушић ђацима је поручио:

– На овом часу имате шансу да узмете активно учешће у креирању ваше и наше будућности јер ћете ускоро ви бити снага која ће доносити одлуке у држави и стварати боље друштво – рекао је Јелушић. – Зато ће Нови Сад увек подржавати активности чији је циљ унапређење града. Осим по титулама Европске престонице културе 2021. и Европске престонице младих 2019, желим да Нови Сад сви памтимо и као град у Србији који има све европске вредности којима тежимо. Зато вас позивам да се активно укључите у борбу против корупције.

Државни секретар у Министарству правде Радомир Илић истакао је да борба против корупције представља „чврсте антикоруптивне институције и изградњу тих институција”.    

– На вама је да унапредите оно што смо изградили до сада – поручио је Илић.      

Саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја за послове средњег образовања и образовања одраслих Александар Пајић нагласио је да Министарство подржава такав вид превенције и борбе против корупције.                                         

– Сваки пунолетни ученик, као и они који се ближе пунолетству, треба да знају шта значи корупција и како да је препознају и укажу на њене елементе, да бисмо се као друштво могли борити против корупције – истакао је Пајић. 

Пројекат „Превенција и борба против корупције” финансира ЕУ, а реализује се у сарадњи с Министарством правде Републике Србије и Републичким јавним тужилаштвом, као део активности у кампањи за подизање јавне свести о важности превенције и борбе против корупције. Тако су ученици на јучерашњем часу могли да разговарају с тужиоцима, полицајцима и судијама који се свакодневно боре против корупције, као и с представницима невладиних прганизација и Агенције за борбу против корупције.

Прекини ланац

Вођа пројекта „Превенција и борба против корупције” Роман Прах поручио је младима:

– Следите слоган који смо изабрали за овај пројекат – „Прекини ланац” – и немојте ићи истим путем као остали који тај ланац не желе да прекину – рекао је Прах. – Тако ћете показати сопствену вољу да ви и ваши вршњаци живите боље.

С. С.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести