Одржан регионални самит руководилаца пројеката ЕПК-а

Од 11. до 13. јула Фондација „Нови Сад 2021” била је домаћин Регионалног самита Европских престоница културе „ЕПК Ехо”, на којем се окупило 20 представника из девет градова Европских престоница културе и градова-кандидата за ту престижну титулу.
epk4
Фото: ЕПК 2021

„ЕПК Ехо” је навећи овогодишњи догађај за умрежавање руководилаца пројеката Европске престонице културе. Током два дана одржане су сесије с циљем развоја нових партнерстава, идентификације заједничких пројеката и размена знања, а официјелни програм самита затворен је неформалним коктелом у дворцу Еђшег који је послужио као савршен мизансцен за повезивање културних установа из Новог Сада с гостима из будућих и актуелних престоница културе.

„У нашем малом граду домаћини смо малим градовима који нису и вероватно никада неће бити главни градови културе Европе, попут Берлина, Беча или Париза“, казао је директор Фондације „Нови Сад 2021” Немања Миленковић.

„Али шта јесмо? Ми смо заједница градова која ће бити или жели да буде Европска престоница културе. То значи да смо ми градови Европе који културу постављају на престо, на највиши пиједестал, на којем она мења наше градове набоље, утичући не само на културу већ и на економију, политику али и социјални амбијент. Наше умрежавање и размена искуства су гарант да ће се те вредности и идеали и остварити.“

Фото: ЕПК 2021

То становиште потврдила је и  уметничка директорка пројекта „Елефсина 2021” Ангелики Дијапули, рекавши да је Регионални самит Европских престоница културе заиста добра иницијатива, која додаје нову динамику целом региону:

„То је први пут да је толико градова с Балкана или носилац титуле или кандидат за титулу Европске престонице културе“, казала је Ангелики Дијапули.

„Повезивање градова донеће нам заиста велике бенефите. ЕПК је посебан пројекат. Престонице које су стекле ЕПК титуле имају много тога да поделе с кандидатима, попут идеја за решавање проблема током развоја пројекта, савета о управљању пројектом и савета о искуствима стеченим током припреме пројекта.“

Виђење Самита из угла града-кандидата за титулу Европске престоница културе, „Бањалука 2024” представила је чланица тима Дијана Грбић. За догађај каже да је „сјајна прилика за остваривање непосредног контакта са сарадницима из осталих градова, размени искустава и сугестија за превазилажење изазова и препрека.

„Тек када заједно седнете, схватите да није само вама тешко, те да је потребно да се континуирано ради и верује у успех“, истакла је Дијана Грбић.  Овде смо схватили да је укључивање великог броја грађана, стручне јавности и актера у култури једини исправан начин да пројекат „Бањалука 2024” буде квалитетан, пројекат који доноси праву промену у заједницу.

Регионалном самиту Европских престоница културе у Новом Саду присуствовало је десет представника градова-кандидата за титулу Европске престонице културе, и то из Бањалуке и Мостара, градова-кандидата за 2024. годину, Дебрецина – града-кандидата за 2023. годину и Тиране, града који се кандидовао за титулу културне престонице 2024. године, а искуства и знања с њима разменили су уметнички и програмски директори из градова носилаца ЕПК титуле: Матера 2019, Пловдив 2019, Елефсина 2021, Ријека 2020. и Темишвар 2021.   

С. Крстић

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести