Одржана Пролећна новосадска размена књига

Новосађане киша није спречила да посете седму „Пролећну новосадску размену књига”, која је данас одржана у Културној станици „Еђшег”.
Razmena knjiga/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић

Размену књига под слоганом „#Разлиставање” организује књижевни блог „Преразмишљавање”, а функционише тако што књиге које им више нису потребне или их више неће читати, а у употребљивом су стању, Новосађани могу заменити за купоне. Те „преразмишљоне” посетиоци потом мењају за неке од књига из базе размене.

Током данашње размене поклоници књиге уживали су и у изложби дечјих радова насталих на радионици осмишљавања књижевног јунака, коју је писац фантастике Милош Петковић одржао на Међународном сајму књига у Новом Саду. Осим тога, студенткиња педагогије и једна од организаторки размене Ана Богојев водила је целодневни аниматорски програм за децу, који је подразумевао цртање, читање, као и причање прича.

Једна од организаторки Дуња Вукчевић за „Дневник” истиче да је јучерашња размена књига посебна по томе што је седма по реду, због чега су имали акцију која је подразумевала да сви студенти којима је последња оцена у индексу седам могу добити купон више, као и они посетиоци који су дошли бициклом. Осим тога, навела је значај програма за децу која су се, цртајући и играјући, забављала, док су родитељи на миру листали књиге.

– Главни циљ размене је да свака књига нађе свог читаоца јер оно што некоме можда није вредно, донеће овде, желећи да се реши те књиге, док ће неко баш трагати за њом и однети је кући – рекла је Дуња Вукчевић. – Будући да пада киша, одзив је сасвим добар, а очекујемо да ће до краја дана доћи још више људи. У претходној размени било је готово хиљаду учесника, тако да верујем да ће ова година бити још успешнија.

Она је навела да Новосађани највише доносе, али и односе, прозу и белетристику, док је најмање интересовање за поезију. Осим тога, дечје књиге су популарне, те неретко деца током размене покупе сву лектиру која им је потребна. Светлана Радека Чавар углавном доноси трилере које не жели да прочита, као и књиге које је наследила и које је не занимају, док је током јучерашње размене тражила дела Вилијама Фокнера.

– Сматрам да је то најбољи догађај који постоји јер је јединствена прилика да удомимо књиге које смо прочитали и које не желимо више, а да при том обогатимо кућну библиотеку новим, свежијим књигама – закључила је наша саговорница. – Мени је ово трећа размена књига и ништа не бих мењала, једино можда следећи пут да се током размене организује и акустична свирка.

Како сазнајемо, све књиге које преостану након размене, наставиће да траже своје читаоце кроз наредне размене, али и кроз поклањање читаоцима „Преразмишљавања”.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести