Одржана свечана академија уочи славе Новог Сада

Уочи обележавања славе Града Новог Сада – Ђурђица, у Позоришту младих одржана је свечана академија у спомен на обновљење Храма Светог Великомученика Георгија. У предвечерје градске славе, Православна црквена општина новосадска традиционално организује пригодан програм.
е
Фото: Град Нови Сад

Иначе, Ђурђиц је проглашен за славу војвођанске престонице пре више од деценије, тачније 2007. године.

–  Као велика новосадска породица, обележићемо свог патрона-заштитника Светог Георгија односно славу –  Ђурђиц и у Градској кући дочекати госте – објаснио је градоначелник Милош Вучевић, и додао да га радује и испуњава кад се у Новом Саду обележавају неки важни датуми и празници. – Увек има оних који ће се наћи да критикују, ми смо такво друштво и у реду је да свако каже оно што мисли. Важно је да се ништа не намеће и да је ствар избора и воље.

Градоначелник је подсетио на то да на славу долазе и православци, римокатолици и протестанти, као и припадници исламске вероисповести и јеврејске заједнице, али и атеисти, односно, као и кад се код куће обележава слава.

Фото: Град Нови Сад

– Мислим да није ништа страшно што Град има заштитника у духовном смислу, и то показује богатство Новог Сада – нагласио је Вучевић. – Слава је ствар избора и воље и нема мешања цркве и државе –  свако ради свој посао. Срећан што нам на све празнике долазе представници свих религија, и то показује наше богатство.

Програм свечане академије почео је наступом Хора Светог Јована, а након тога дечји хор Црквене општине новосадске извео је Тропар Светом Георгију.

Епископ бачки Иринеј честитао је славу Ђурђиц свим православним верницима широм света и подсетио на то да предстоји обележавање великог јубилеја, односно осам векова од добијања аутокефалности СПЦ. Он је навео да постојање славе значи да смо сви заправо једна велика духовна породица, без обзира на различитости, те да би ту заједницу и јединство требало неговати и заборавити на сујету.

Свечаној академији, између осталих, присуствовали су и представници цркава, Града и Војске.

Ј. Вукашиновић  

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести