"Омладина Јазаса" прославила 25. рођендан

Светски дан борбе против сиде и 25 година рада обележила је јуче “Омладина Јазаса Нови Сад” јуче у Омладинском центру ОПЕНС. Уз упознавање присутних са чињеницом да је друштво од пре четрдесетак година до данас, од апсолутне непознатице према ХИВ-у, дошло до сазнања како да избегнемо заразу, држимо је под контролом и чак умањимо.
1
Фото: Промо

- Борба против ХИВ-а или сиде је борба борба за побољшање квалитета и услова живота, борба за здравље, знање и информисаност, разумевање и толеранцију, борба за доступност средстава за побољшање егзистенције, за победу науке – поручили су млади “Јазаса”, додавши да је после четврт века борбе дошло време да се запитају да ли је прва генерација чланова организације поносна на њих и колико су задовољни постигнутим, колико их је време променило и колико су остали доследни себи.

Активиста “Јазаса” Велибор Максимов каже да се тестирање може обавити у здравственим установама и приватним лабораторијама анонимно и без упута, као и у државним институцијама попут Института за јавно здравље Војводине, у Инфективној клиници и неким невладиним организацијама као што је и сам “Јазас” или “Црвена линија”. Упутио је и апел особама да, уколико се често упуштају у незаштићене сексуалне односе или су интравенски корисници наркотика, или сматрају да је мајка била некада инфицирана ХИВ-ом оду и тестирају се. Како каже, с обзиром на то да је ХИВ вирусна акутна инфекција, те се на почетку јављају симптоми слични грипу, такође је препорука да се тестиракју особе које уоче промене на кожи, а нису специфичне за неку грипу, или уколико примете неке оралне манифестације. У “Јазасу” се ради брзи тест, али тек након месец и по дана од дана када особа сматра да је имала неки ризични контакт. На Институту за јавно здравље Војводине се већ након две недеље ради одређени тест, који се понавља.

Пре два дана је Нови Сад као Град потписао Декларацију, обавезујући се да ће се залагати за паролу Уједињених Нација “909090”. То значи да ће 90 одсто особа знати да има ХИВ позитиван статус, а 90 одсто од тих људи ће примати редовну терапију, док ће 90 одсто особа које примају терапију имати сузбијен вирус у крви, односно неће преносити заразу. Код нас се процењује да око 60 одсто људи који имају инфекцију то и знају, а сад ће се радити на томе да се достигне остварење постављене пароле.

 И. Ба.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести