„ОПЕНС 2019” у бројкама – прошлост и будућност

Омладински савез удружења „Нови Сад – Омладинска престоница Европе – ОПЕНС” постао је синоним за трансфер знања, енергије, искуства, информације, креативност, лидерство, омладинску политику, као и ојачане капацитете младих и омладинских радника. Још једна година је пред нама, а с њом и планови за будућност. 
1
Фото: ОПЕНС

– Циклус Омладинске престонице Европе завршен је 31. децембра, предати су сви извештаји, а сада следи наставак активности, сервиса и програма за које се показало да су имали највише ефекта – потврдио је за “Дневник” координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић. – Крајем прошле године Скупштина града је донела одлуку да се на темељима онога што је постигнуто у оквиру Омладинске престонице Европе, настави пројекат и програм „Нови Сад – град младих, Србија – земља младих”. У току је завршетак објекта Омладинског центра Културне станице ОПЕНС у Кинеској четврти, у фази смо опремања простор, и очекујемо да ће све бити готово током наредна два-три месеца.

Омладински центар ОПЕНС пружаће могућност организацијама из Новог Сада да тамо сместе своје програме и активности, а све посвећено омладинским програмима и програмима за младе. Такође, биће настављено неколико интернационалних пројеката, започетих у претходном периоду. Програми настављају да живе, и већ током јануара могу се очекивати новине у програму, као и активности током целе године.

– Током великог дела прошле године све активности су биле онлајн, а највећи број усмерен је на подршку младима и организацијама да се снађу с пандемијом, тако да тај део активности настављамо и ове године – поручује Гроздановић. – Такође, наста­вићемо јачање капацитета младих и организација цивилног друштва, партиципативни буyет у средњим школама „Укључи се, пронађи решење”, изградњу Новосадског волонтерског сервиса, забавне програме, јачање капацитета фандрејзинг конгресом „Стартапуј се” и остале препознатљиве програме које сте имали прилику да видите, плус подршку другим организацијама – све је идеја да наставимо и ове године.

Програм ОПЕНС-а остаће за­пам­ћен по рекордним тренуцима и успесима, а да би енергија и подршка младима у Новом Саду биле дочаране, важно је и у цифрама се осврнути на до­садашња постигнућа. ОПЕНС је 2016. године досегао 10.000 младих у Новом Саду, наредне године још толико, да би тај број 2018. године достигао 500.000, а током 2019. чак 1.309.489 младих из Новог Сада, Србије, Европе и целог света.

Фото: ОПЕНС

У 2019. години реализован је највећи број активности програма Омладинске престонице Европе 2019. У активностима је директно учестовало 113.865 младих, док је о програму ОПЕНС-а индиректно информисано и/или га користи 1.195.624 младих.

Током четири године програма Омладинске престонице Европе 2019. (2016–2019) реализовано је 113 програма за младе, како самостално, тако и у сарадњи с другим актерима омладинске политике, од чега чак 68 има вишегодишњи карактер. Само у 2019. години програм Омладинске престонице Европе 2019. бележи 1.140 активности за младе, које су претежно одржане у Новом Саду, а различитим механизмима, програмима, заговарањем и радом, подстакнуто је учешће готово 2.000.000 младих из целог света.

Програм ОПЕНС 2019. осмишљен је тако да га чини седам програмских стубова: 16 програма слављења енергије младих, 13 програма подстицања иновација и креативности младих, 14 програ­ма промоција Европе и европских вредности, 14 програма разноликости младих у разноликим друштвима, 25 програма подстицања учешћа младих, 13 програма јачања омладинских организација и седам програма ка инклузивним омладинским политикама.

Партнерства у 2016. години остварена су с више од 100 организација цивилног друштва из Новог Сада, Србије и Европе, које су дале своју подршку Граду Новом Саду у процесу кандидатуре. Од 2017. до 2019. године, остварена су партнерства са 61 институцијом (57 из Србије и четири међународне), те са 186 организација цивилног друштва (167 из Србије и 19 међународних) и једном медијском кућом – Радио-телевизијом Војводине.

Вођење статистике медијске покривености програма ОПЕНС 2019. почиње у 2018. години. Постигнута је сарадња с медијима који су искључиво намењени младима, а дошло се и до нетипичних емисија. Реализоване су бројне кампање и дошло се до међународне покривености кроз прилоге, емисије и вести. Сваки догађај, од почетка године, имао је медијску најаву, промоцију и извештај након одржавања. У овом тренутку свака ОПЕНС-ова најава догађаја шаље се на више од 800 медијских адреса, од којих се реакције, у смислу објаве или позива за изјаву, цитат или гостовање, добија с више од 300 различитих адреса. У 2018. и 2019. години је остварено 95 сати, 23 минута и 39 секунди телевизијског и радијског програма, 11.082 појављивања у штампаним медијима, 65.364 посете на интернет страници, 58.443 посете на „Фејсбук” страници, 6.922 пратиоца

на „Инстаграм” страници и 221 пратилац на „Јутјубу”.

Захваљујући титули Омладинске престонице Европе, подржане су 42 омладинске организације, које су реализовале више од 3.000 активности кроз 46 програма. Сви наведени пројекти спроведени су уз подршку волонтера и, на првом месту, Новосађана свих генерација, без чије добре енергије ниједан догађај не би имао смисла. Када се заокружи трогодишње пружање непрестане подршке омладинским организацијама, из­двојено је укупно 169.796.475,8 милиона диннара.

Основна мотивација ОПЕНС-а је да Нови Сад и након 2019. године буде град младих, град у којем су млади активни грађани, град који ће подстаћи све друге градове да креирају своје садржаје за младе и град у који млади радо долазе и у њему остају.

        Б. Павковић

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести