Органски производи са еко-фарме

Нови објекат млекаре „Еко-фарма – органско млеко” и стакленик за органску производњу обишао је градоначелник Милош Вучевић у Пољопривредној школи с домом ученика у Футогу.

По његовим речима, нови начин производње ученицима много значи јер ће побољшати квалитет стручне праксе.

– Школа је успешно отворила млекару и почела органску производњу млечних производа, као и стакленик, чију је изградњу финансијски подржао Град – рекао је Вучевић. – Пољопривредна школа је одличан пример како се теоријска настава примењује у пракси и није изненађење што је лидер међу пољопривредним школама у Србији. Град негује партнерски однос с том школом, а сарадња ће се наставити кроз реализацију новог пројекта. У плану је отварање продајног простора у граду, где ће се грађанима понудити производи с газдинства школе у Футогу које производе ђаци, професори и стручно особље.

Директор Пољопривредне школе с домом ученика у Футогу Душан Гагић је истакао да је модернизација практичне наставе приоритет те школе.

– Улагањем у наставу подстичемо будуће ученике да се определе за упис на смерове у нашој школи – казао је Гагић. – Млади су наша будућност и они ће својом стручношћу утицати на даљи развој пољопривреде у нашој земљи и због тога је веома важно да настава прати трендове и да се производња модернизује.

Изградња млекаре „Еко-фарма – органско млеко” почела је 2012. године, а финансирана је делом новцем школе, делом учешћем у пројекту „Органски сир за све генерације”, као и донацијом опреме с Одсека Пољопривредног факултета за сточарство.

Стакленик за органску производњу постављен је и опремљен учешћем у пројекту „Аутоматизација пољопривредне производње у затвореним просторима – примена нове технологије – роботи у пољопривреди”, уз финансијску подршку Града, Градске управе за привреду и новцем школе.

Н. Радман

 

Уговор о „Жежељу” у уторак

Градоначелник Милош Вучевић најавио је и потписивање уговора између Града и АП Војводине, а у вези наставка радова на изградњи Жежељевог моста.

- За уторак, 19. мај, у 9 сати заказано је потписивање уговора у Железницама Србије. Ми смо чекали да се уподобе сви акти и одавно смо спремни на потписивање тог уговора. Чекамо и ми да видимо извођаче радова на градилишту, Новосађани су нестрпљиви, ми смо нестрпљиви, новац је припремљен и сада очекујемо извођача да се што пре врати на градилиште и да хитно настави изградњу моста - рекао је Вучевић.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести