ОШ "23. октобар" учесник међународног Еразмус + пројекта Свест је моћ

Основна школа „23.октобар“ из Сремских Карловаца један је од учесника међународног Еразмус + пројекта Awareness is power (Свест је моћ), којим се дефинишу еколошки проблеми места у ком се налази школа.
1
Фото: Пројекат Свест је моћ

Пројекат предвиђа да се ученици укључују у анализу настанка проблема, утицај на животну средину, могуће последице по здравље живог света, али и на тражење могућих решења. 

У оквиру пројекта су од 13. до 15. децембра у карловачкој основној школи одржане онлајн радионице у којима су учествовали ученици Елена Пантовић, Урош Матић, Софија Бањанин, Дуња Чанчаревић, Лука Селић, Лаура Илић и Лазар Бургић, са наставницима Иреном Бијелић, Иваном Савић, Јованом Косијер Анабуси, Снежаном Марковић, Круниславом Шупић, Драганом Ћеранић и Петром Малешом.

По речима учитељице Ирене Бијелић, током радионица одржане су занимљиве презентације, игре и квизови у виртуелном окружењу решавани су тимски, а рађени су и огледи којима се доказивао утицај загађења на природну средину. Ученици су представили Сремске Карловце на најбољи могући начин, одлично се служећи енглеским језиком  и сложно учествујући у свих девет радионица.

Партнери на пројекту су школе из Естоније, Норвешке, Шпаније и Румуније, а карловачка осмолетка је једини представник Србије.

У досадашњим активностима препознати су различити утицаји и загађења у државама које су укључене у пројекат - од прекомерне употребе пластике, загађења ваздуха и воде, до угинућа целокупног живог света лагуне Мар Менор у Шпанији, као последица прекомерног коришћења пестицида на пољопривредном земљишту са кога се воде сливају у поменуту лагуну. 


Вашар спретних руку

Карловачки основци учествоваће на „Новогодишњем вашару спретних руку” 23. децембра од 17 часова на Тргу Бранка Радичевића. Током вашара извешће и мини уметнички програм. На вашару ће моћи да се купе рукотворине ђака и наставника као што су честитке, икебане, украси за јелку, колачи...


Почетком новембра делегација карловачке основне школе посетила је Шпанију, град Пилар де ла Хорадада и заједно са колегама из Естоније, Норвешке, Румуније и Шпаније били учесници програма школе Цеип Медитерранео пет дана. Током боравка разменили су искуства у области методологије, упознали систем школовања и сарађивали са колегама на часовима. Тим Србије водио је радионицу о еТњинингу. Програм је обухватио еколошке активности и искуства у заштити животне средине.

-Следећи догађај планиран је од 28. фебруара  до 5. марта, а домаћин и организатор сусрета ће бити наша школа – каже Ирена Бијелић. - Припреме за дочек партнера на пројекту су већ је почеле. Тема догађаја биће обновљиви и необновљиви извори енергије. Учесници ће имати прилике да се упознају са еколошким проблемима нашег места, али и да виде могућности за употребу чисте енергије у Војводини. Најважније је да нови нараштаји науче да чувају енергију, користе обновљиве изворе, а природу штите од загађења.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести