Основци као амбасадори Фрушке горе

У оквиру Академије за природу светске организације World Wildlife Fund (WWF), Основна школа „Ђорђе Натошевић”, између осталих, припрема другу генерацију амбасадора националних паркова.
Djordje Natosevic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Као једна од десетак осмолетки у Србији које су ангажоване да, заједно с управитељима неколико националних паркова у Србији раде на едукацији ученика, у тој школи се труде да код ђака развију љубав према природи и Фрушкој гори, и то по принципу вршњачке едукације. Као једна од активности, малишани су јуче присуствовали занимљивој презентацији представника ЈП „Национални парк Фрушка гора”.

Пројекат укључује ђаке првог и петог разреда, уз помоћ неколико седмака. Садржаји су почели јесенас и трајаће све до маја, а претходно су наставница биологије Весна Миљуш и учитељица Биљана Рудовић прошле кроз припрему у Петници. Након тога, спремиле су богат план активности, а до сада су ђаци ишли у природу у Каменички парк, обишли изложбу „Рађање горе” у Природњачком музеју, организовали ликовне и литерарне радионице. Када време дозволи, ићи ће и у заштићено подручје на Фрушкој гори, а сарађиваће и са СОШО „Милан Петровић”, чији ученици су прошлогодишњи амбасадори тог националног парка.

„Свакодневно се трудимо да едукујемо децу, а код ученика првог разреда је, на пример, сваки четвртак посвећен Фрушкој гори. Учимо колико врста биљака и животиња има на нашој планини, пишемо о њој, а у плану је и да пишемо песме“, каже учитељица Биљана Рудовић.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Како је објаснила наставница Весна Миљуш, све активности су интерактивне те су учесници укључени у пројекат. Учитељица Биљана Рудовић додала је да у радионицама равноправно учествују и родитељи, баке и деке, браћа и сестре, који су сложно поздравили излазак у природу. Тако су се многи одазвали на прошлонедељно санкање на Иришком венцу, а не заостаје ни актуелна акција избора најбољег „селфија” с Фрушке горе.

Међу заинтересованим учесницима су и седмак Коста Јаничић и петак Јован Павличић, који се обојица радују одласку у шуму. Како су сложно констатовали, већ знају много тога о њима најближој планини, али новог знања није наодмет. О свему се већ добро информисао и ђак-првак Никола.

„Чуо сам да је Фрушка гора пре била острво у мору, па сада тамо има много фосила. Зато тамо може доста да се истражује и томе се највише радујем. Већ сам био на Фрушкој гори и тамо ми је баш лепо“, каже Никола.

Како каже наставница биологије у ОШ „Ђорђе Натошевић” Весна Миљуш, петаци су изабрани као вршњачки едукатори првака јер су се показали као најзаинтересованији и као ученици који су најлакше усвајали знање. Кроз ову активност, додаје она, деца сасвим другачије усвајају знање, а тако се и зближавау и стварају дугорочна пријатељства.

Д. Ристић

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести