Отворена еколошка манифестација Новосадска јесен

Наступом ученица Музичке школе „Исидор Бајић” на првом спрату Спенса, отворена је 14. „Новосадска јесен”, која ове године окупља више од 250 излагача, а трајаће до суботе, 28. октобра.
novosadska jesen, Dnevnik/Branko Lučić
Фото: Дневник/Бранко Лучић

Овогодишња манифестација је посвећена ботаници и дигитализацији природне баштине, а повод је обележавање 200 година хербара Андреаса Волног и дигитализацији најстаријег хербаријума на нашим просторима, па и у региону. Новосађане очекује богат избор цвећа, садница, семенске робе, опреме за хортикултуру, меда, пчелињих производа као и рукотворине старих заната.

Отварању овогодишње манифестације присуствовао је председник Покрета горана Новог Сад Петар Виђикант, који је позвао суграђане да посете изложбу и уживају у „Новосадској јесени”.

– Жеља нам је да сваки посетилац понесе макар једну биљку, да би улепшао не само свој животни простор већ и Нови Сад – казао је Виђикант. – Успели смо са сарадницима да организујемо лепу изложбу, с циљем да утичемо на еколошку свест суграђана да примене оно што су видели и научили на овој манифестацији.

Фото: Дневник/Бранко Лучић

Изложбу је отворио директор Департманта за биологију и екологију у Новом Саду професор др Горан Аначков и истакао значај дигитализације хербаријума Андреаса Волног.

– Тенденција Новог Сада је да развија науку, културу, туризам, а хербаријум Андреаса Волног представља национално, научно и културно богатство – истакао је Аначков. – Због тога је дигитализација најбољи начин да га очувамо и да га широј јавности презентујемо. Пројекат се реализује у сарадњи са ЈП „Информатика” и њеном службом за дигитализацију.

Осим цвећа, грађани могу да виде и купе и егзотичне биљке, глинене фигуре, а у понуди има и прехрамбених производа, попут сира и сухомеснатих прерађевина. Кактуси стају око 200 динара, јесење руже 250, а семенска роба кошта 50 динара.

Излагач Душан Бобић већ неколико година учествује као излагач и задовољан је организацијом.

Фото: Дневник/Бранко Лучић

– Имам у понуди различите врсте биља, за сваког по нешто. Већ традиционално очекујемо велику заинтересованост посетилаца – рекао је Бобић. Удружење „Инжењери заштите животне средине” ће током манифестације промовисати рециклажу папира. Они позивају суграђане да замене стари папир за садницу цвећа или дрвећа. За десет килограма папира следује једна садница цвећа, а за донетих 60 килограма садница дрвета.

Фото: Дневник/Бранко Лучић

Манифестацију је подржала Управа за заштиту животне средине Новог Сада, Управа за привреду и Покрајински секретаријат за привреду и туризам. Изложбе „Новосадске јесени” биће отворене сваког дана од 8 до 20 часова. Улаз је бесплатан.

С. Ковач

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести