Отворена нова галерија у Културном центру у Кисачу

Свечаним програмом и отварањем изложбе "Словачка свадба", вечерас је у Културном центру "Кисач" отворен нови галеријски простор.
Kulturni centar Kisač/Skupština Grada Novog Sada
Фото: Скупштина Града Новог Сада

Отварање нове, потпуно адаптиране галерије, одржано је у оквиру 4 фестивала "Словачке народне ношње Словака у Војводини" у Кисачу, а нови галеријски простор, највећу и најопремљенију такву галерију у словачкој заједници у Војводини, отворио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

„Колорит Војводине сигурно не би био то што јесте без Словака који су успели да сачувају своју историју. Знамо да су народи и њихови делови у расејању увек у чврстој вези. Словаци данас у Србији представљају мост према Словачкој држави и народу па верујем да ћемо и убудуће, подржавајући овакве активности, наставити да ојачавамо везу српског и словачког народа - поручио је Јелушић.

Фото: Otvaranje galerije u Kulturnom centru u Kisaču/Skupština Grada Novog Sada

Он је подсетио да је Град Нови Сад уложио врло значајна средства, око 4,7 милиона динара у адаптирање галерије.

- Поред редовних програмских активности које се финансирају од стране града, Нови Сад улаже у то да Словаци као народ који има чиме да се поноси, сачувају своју културу за будућа покољења - закључио је председник Скупштине Здравко Јелушић.

Нова галерија носи назив по др Људевиту Милошу Мичатеку, народном активисти, правнику и једном од делегата Велике народне Скупштине у Новом Саду.

Директор КЦ "Кисач" Павел Сурови истакао је да овај Културни центар спаја Словаке.

„Наша визија је да овај простор служи уметницима не само из Кисача, већ и из других места у Војводини, Ковачице, Селенче, Бачког Петровца и других. Сви они моћи ће да представе своје радове овде. Ову капиталну инвестицију омогућио нам је Град Нови Сад, а отварањем нове галерије бројни уметници ће од сада моћи да представе своје радове у кисачком Културном центру - подвукао је Сурови.

Званице је на отварању поздравио и Мирослав Брна, повереник и члан председништва Немачког народног савеза за Јужнобачки округ, објаснивши да је пре два месеца овај простор био девастиран.

„Захваљујући Граду Новом Саду, сада је ово једна модерна галерија и сви ми можемо да уживамо у данашњем дану и прелепој изложби која приказује живахност и лепоту словачке свадбене ношње - закључио је Брна.

Након отварања галерије, уследило је свечано отварање 4. фестивала "Словачке народне ношње Словака у Војводини", који је такође отворио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, пожелевши Кисачанима да и даље чувају своју традицију.

„Град Нови Сад увек ће подржавати очување културог наслеђа сваког народа који овде живи. У разговору са словачким дипломата сазнао сам да су неки културолошки садржаји, који су практично били заборављени и у самој Словачкој, поново откривени на овим просторима. За понос свима нама је што Словаци у Војводини у дугом периоду овако посвећено негују словачку културу - закључио је председник градског парламента Здравко Јелушић.

Након свечаног дела, публика је имала прилику да види етномјузикл "Аничко и Јаничко", модну ревију креаторке Јарославе Вурл Коцан из Словачке, која је представила своју колекцију свечаних и балских хаљина, као и ревију старих словачких народних ношњи из словачких средина у Војводини. Фестивал је настављен промоцијом фотомонографије ношњи из Кисача, а додељена је и награда мис фестивала и аутентичне ношње.

Фото: Otvaranje galerije u Kulturnom centru u Kisaču/Skupština Grada Novog Sada

Фестивал "Словачке народне ношње Словака у Војводини" је од изузетног значаја за словачку заједницу у Србији јер промовише културно, материјално и нематеријално наслеђе Словака. Ова манифестација доприноси очувању идентитета словачке националне мањине у Србији, промовишући народне ношње и традицију Словака стару скоро 300 година.

EUR/RSD 117.5850
Најновије вести