ПАМЕТНО ОДЛАГАЊЕ ОТПАДА Ускоро стиже још пет рецикломата

У намери да се унапреди систем управљања отпадом, али и да се млађе генерације мотивишу да стекну еколошке навике и учествују у примарној селекцији, у Новом Саду успостављен је систем паметне технологије, односно паметних машина под називом рецикломати.
reciklomat
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Ови паметни аутомати били су постављени  на пет локација у оквиру фествала Егзит.

Како сазнајемо из Града, одзив посетилца фестивала, који су поред свести о значају рециклирања показали и снажан такмичарски дух, био је изузетан. Главне награде, карте за наредни Егзит освојили су рециклери са сакупљених 450 зелених поена, те након успешно спроведене промоције на овом фестивалу, планирано је да рецикломати буду постављени на још пет нових локација широм града: на Београдском кеју, Тргу слободе, испред Скупштине града Новог Сада, у близини фонтане код студентских домова у Улици др Симе Милошевића, на Штранду током купалишне сезоне, а зими испред културне станице „Свилара“, уз могућност да се неке локације промене уколико се покаже да не постоји потребна инфраструктура и прилази. Град Нови Сад очекује да ће нова поставка рецикломата постати стална, о чему ће грађани Новог Сада бити благовремено обавештени.


Награде за највредније

У циљу мотивације, планирано је награђивање најсавеснијих рециклера. Највреднији до сада су већ награђени. Поред главних награда, Градска управа за заштиту животне средине, у сарадњи са компанијама „Скопак доо“,„Егзитом“ и ЈКП „Градско зеленило“, обезбедила је преко 100 интересантних награда (сезонске улазнице за Штранд, ранчеве, мајице, кишобране, цегере, шоље, роковнике). Све инофрмације у вези са наградама, акцијама и поставком рецикломата грађани ће моћи да прате на сајту Градске управе за заштиту животне средине www.environovisad.rs..


Врсте отпада, односно амбалаже, која може да се одложи у рецикломат је ПЕТ и алуминијумска амбалажа. Оно што овај механизам разликује од класичног вида примарне селекције, где грађани амбалажни отпад одлажу у наменске контејнере, јесте чистоћа прикупљеног материјала, јер рецикломат неће прихватити материјал који није одговарајући.

У Граду су истакли да су свих пет рецикомата донација компаније „Секопак доо“, као и да је плану да у 2024. години мрежа рецикомата буде проширена у виду пет нових машина, како би акција била успешно настављена. Како су још рекли, ранијом поставком контејнера за сакупљање отпада од стакла показало се да Новосађани имају развијену еколошку свест и да желе да рециклирају, те се надају се да ће и овај нови вид рециклаже бити добро прихваћен.

Д. Клашња

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести