ПЕТРУ МУДРОМ ЗЛАТНИ КРСТ РЕПУБЛИКЕ АУСТРИЈЕ Дводеценијско неговање сећања на кључну битку на Везирцу

Поводом 20-годишњег доприноса развоју и очувању културно-историјског наслеђа, оснивач и председник Асоцијације „Везирац 1716” Петар Мудри недавно је од Републике Аустрије добио Златни крст. Овај орден уручио му је амбасадор Аустрије у Србији Кристијан Ебнер.
1
Фото: приватна архива

– Ово признање је дошло као круна мог дводеценијског рада на очувању добрих односа између две земље, два народа, будући да Србију и Аустрију везује дугогодишња заједничка историја – каже за „Дневник” Петар Мудри, који од 2003. године сваког 5. августа обележава спомен на велику битку на Везирцу, код Петроварадина, из 1716. године. – Сваке године дођу амбасадори Турске, Аустрије и Мађарске, министри, војни атешеи, представници наше државе и покрајине, као и локални руководиоци, који полажу венце на споменик који је до почетка двехиљадитих био запуштен и невидљив усред шумарка. То је свечани чин којим желимо свету да пошаљемо поруку мира, а манифестација је постала високо рангирана и међународно призната, будући да доприноси доброј репутацији наше земље, као државе која води рачуна о свом културно-историјском наслеђу, а све у циљу подржавања међународних добрих односа.

Фото: Л. Радловачки

Снажна мировна порука, уз пуштање белих голубова по полагању венаца, жеља је организатора, али и свих присутних на тим симболичним свечаностима, да се ратови више не дешавају, премда нас, како Мудри истиче, садашњост у томе демантује.

– Последњих 15-так година се залажем да споменик и цела та локација на Везирцу прерасте у спомен-парк, попут оних у Сигету и Мохачу, а који су велики културно-историјски споменици на отвореном које посећују хиљаде туриста и ђака у оквиру екскурзија да би се упознали са својом националном историјом – додаје наш саговорник. – Има и неких назнака да би се могао направити мали спомен-парк, што би било примерено, с обзиром на значај битке која је највећа одиграна између отомана и хришћана, са највећим бројем учесника од преко 200.000 ратника, а која је зауставила отоманске походе на запад.

Фото: Р. Хаџић

Сама локација има важан куриозитет, будући да доминира долином, те нуди преглед од 360 степени, али коју је војска аустријског војсковође Еугена Савојског мудро искористила за контранапад. И управо 5. августа 1716. године, када се одиграла једна од одлучујућих битака током Аустријско-турских ратова (1716-1718), аустријска војска је током петочасовне борбе поразила двоструко бројнију османску војску, коју је предводио велики везир Дамат Али-паша, по ком је брдо Везирац и добило име, а који је тог дана рањен и преминуо приликом повлачења у Сремским Карловцима.

Л. Радловачки

Л. Радловачки

Р. Хаџић (фотка - петар мудри 4)

 

ПОТПИСИ

13 – петар мудри 1 – Петар Мудри и амбасадор Аустрије Кристијан Ебнер

13 – петар мудри 3 – Полагање венаца код споменика на Везирцу

 

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести