Петар Мудри одликован за унапређење односа Турске и Србије

– Обележавање битке на Везирцу један је од камена темељаца данашњих изузетно добрих односа између Србије и Турске – истакао је оснивач и председник Асоцијације „Везирац” Петар Мудри поводом свечаности која ће бити одржана у петак, 5. августа, од 11.30 часова, када ће бити обележено 306 година од велике битке између Аустрије и Отоманске империје код Петроварадина 1716. године.
р
Фото: Д. А. - РТВ

На брду Везирац код споменика већ две деценије се полажу венци у спомен свим борцима који су ту изгубили живот. Управо ту заслугу Мудрог увидела је Република Турска, те је двадесетогодишње залагање почасног конзула те земље недавно наградила у Београду. Том приликом, амбасадор Турске Хами Аксој уручио му је Велику кристалну плакету за допринос у унапређењу односа између Србије и Турске.

Петра Мудрог је тај знак захвалности изненадио, рекао је за наш лист, објаснивши да је био затечен и почаствован што је Турска препознала његов дугогодишњи труд за очување културно-историјске традиције на овим просторима.

Како је наш саговорник објаснио, велика битка на Везирцу једна је од највећих на тлу Европе, будући да је у њој учествовало близу 280.000 војника. Иако је трајала изузетно кратко – од 7 до 11.30 часова, губици са обе стране, нарочито Турске, били су велики. Она је тада изгубила између 25.000 и 35.000 људи, док су хришћанске државе под командом принца Еугена Савојског извојевале велику победу, која је означила крај отоманских освајања у Европи.

– Наша вишегодишња идеја је да се на месту некадашњег шатора Дамат Али-паше подигне меморијални комплекс, који би уједно био и туристичка дестинација. Она би пружила прилику посетиоцима да сазнају више о самој битки и њеном историјском значају – нагласио је Мудри.

На свечаној церемонији одавања поште свим ратницима палим на Везирцу, венце ће положити амбасадори Аустрије, Турске, Мађарске, делегације Европске уније и Мисије ОЕБС у Србији, као и високи представници локалних, покрајинских и републичких власти, најавио је Мудри.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести