Планинари бициклима и пешке кроз Подунавље у три етапе

У време коронавируса свако се сналази како зна и уме, па су тако и планинари новосадског клуба „Нафташ” нашли начин да после отказивања бројних акција остану и те како активни.
н
Фото: ПД "Нафташ"

С обзиром на то да су прописане мере у циљу спречавања ширења коронавируса значиле и разна ограничења, како окупљања, тако и кретања, доста планинара је повећало бициклистичке активности. Сходно томе, Стеван Гашпаровски је осмислио јединствену акцију под називом „Планинарска циклотријада Подунављем”, која почиње овог викенда, а одржаће се у три етапе.

– Пробициклираћемо укупно 172 километра – објаснио је дугогодишњи планинар и бициклиста Стеван Гашпаровски. – Прва етапа, под називом „Наше Подунавље”, одржаће се 12. септембра, где ћемо бициклом ићи од Новог Сада до Бачке Паланке. „Горње Подунавље” име је друге етапе, у којој ћемо 27. септембра прећи пут од Апатина до Бездана. За крај смо оставили дводневну туру „Доње Подунавље”, где ћемо возити кроз Ђердапску клисуру. Друге две етапе ће имати и планинарски део, који ће водити Душан Томић.


Тура од 172 километра

Рута 1 „Наше Подунавље” (12. септембар): Нови Сад – Бачка Паланка 48 км бициклом.

Рута 2 „Горње Подунавље” (27. септембар): Апатин – Бездан 60 км;  Пешачење: 15–20 км 

Рута 3 „Доње Подунавље” (10. и 11. октобар): кроз Ђердапску клисуру 60 км; обалом Дунава 7 км; Пешачење: 15–20 км.


Двоточкаши ће све време ићи познатом Међународном стазом Еуровело-6, која се често назива и Дунавска рута, јер највећим и најатрактивнијим делом прати ту реку. Део који пролази кроз Србију један је од најпопуларнијих праваца у Европи. У нашу земљу улази на северу Војводине, код Бачког Брега, а излази после 667 километара код Неготина.

– Изабрали смо три најатрактивнија места. Услед отказивања три наше велике акције, неке и у иностранству, желео сам да организујемо нешто ново и необично. Морам да напоменем да је ова акција прилагођена свакоме, нећемо брзо возити. Определили смо се за краће вожње, па ћемо тако имати аутобуски превоз до Апатина и Ђердапа, као и назад до Новог Сада. Поента је да то буде целодневно задовољство, да стајемо успут на интересантним местима и видиковцима, а после да се одморимо, заједно ручамо и уживамо – истакао је Гашпаровски.

Број учесника за „Планинарско циклотријаду Подунављем” је ограничен.

– Изнајмићемо аутобус од 55 места и због величине пртљажника и превоза бицикала, а може да учествује само 18 двоточкаша. Планински бицикли треба да буду технички исправни, с брзим скидањем предњег точка, без блатобрана јер се иначе не могу сложити у аутобус. За друге две етапе је планирано око 12 планинара да бисмо испоштовали две трећине заузетости аутобуса, због придржавања прописаних мера – поручио је Стеван Гашпаровски.

Детаљније информације о акцији налазе се на сајту Планинарског друштва „Нафташ”.       

К. Б.

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести