Почело снимање филма „Новосадски музиканти”

Зоран Петровић наставља снимање другог дела филма документарно-играног филма „Снови новосадских уметника”, који говори о новосадским уметницима инспирисаним Српском Атином, а који ће се састојати од три дела.
film
Фото: Dnevnik.rs

Овај други има назив „Новосадски музиканти”, а прва клапа тог филма је пала у среду, 16. децембра, на платоу Спенса, уз поштовање свих епидемиолошких мера. Играно-документарни филм, први у низу, под називом „Снови новосадских сликара” који представља сву лепоту и културно-историјску баштину и знаменитости Новог Сада, као и његове сликаре окупљене у ликовним колонијама, премијерно је приказан 27. новембра у Амфитеатру Спенса. Тај пројекат је покренуло Удружење за чување историје и уметности Новог Сада „Круг 3”, а у реализацији филма, осим глумаца и сликара, учествују и студенти Академије уметности.

Филм „Снови новосадских сликара” промовише бројне атракције које Српска Атина поседује, а између осталог, крије причу о сликарима којима је већ дуго потребна инспирација. Тада се појављује новинарка која жели да забележи догађај у Новом Саду и тиме им даје инспирацију. Сликари након тога одлазе својим кућама и сањају различите снове, који их усмеравају у другом правцу: враћају их њиховим почецима, ономе што воле те престају да трагају за нечим што нису. Како сазнајемо, реакција публике на филм „Снови новосадских сликара” је била одлична, а након завршетка другог филма „Новосадски музиканти”, на ред ће доћи и трећи, последњи филм, под називом „Новосадски бал”. Спајањем та три филма ће настати играно-документарни филм „Снови новосадских уметника”.

Фото: Zoran Petrović, foto: Dnevnik

Продуцент и редитељ филма Зоран Петровић за „Дневник” наводи да су поменути филмови стварани у форми савремене уметничке фикције те да представљају део Калеидоскопа културе – пројекта Европске престонице културе 2022. године, а реализацију досадашњих филмова потпомогао је и Град Нови Сад.

– Желимо да и ми, сликари, музичари, вајари, оперски певачи, глумци допринесемо култури Новог Сада и да дамо допринос тако великом пројекту, а циљ наших филмова је презентација Новог Сада у уметничком светлу – истиче Петровић. – Када спојимо сва три дела филма о Новом Саду, волели бисмо да се прикаже и у биоскопима. Максимално ћемо се потрудити да се приближимо тој професионалној продукцији, а уз себе имам и седам асистената с Академије уметности. Желимо да овај други филм буде још бољи, иако је и први филм, под називом „Сновни новосадских сликара”, сјајно прихваћен.

Снимање филма „Новосадски музиканти” ће се наставити на лето, а Новосађани ће у његовој премијери имати прилику да уживају у децембру следеће године, када ће се поново препустити причама

новосадских уметника, заљубљених у свој град, пејзаж, архитектуру, знаменитости, али и у делове града које знају само људи рођени у њему и који само њима нешто значе.

Текст и фото: К. Ивковић Ивандекић

ПројекатНови Сад, културно-историјска баштинасуфинансирао је Град Нови Сад, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

Nikola S Munja…
09.02.2021 • 19:28
... Neka Je Sa Srecom !!! SVE CESTITKE Zorici i Zoranu !!! NOVI SAD KRALJEVSKI GRAD <3 MANHATAN ZAPADNOG BALKANA !!!
EUR/RSD 117.5780
Најновије вести