Поклон Румуније основној школи „Жарко Зрењанин”

Основна школа „Жарко Зрењанин”, у којој наставу румунског језика факултативно похађа 20 ученика, од Националног савета румунске националне мањине добила је на поклон нову мултифункционалну таблу, повезану са лаптопом преко видео-пројектора, и десет таблет-рачунара.
w
Фото: B. Pavković

Национални савет иницирао је овај пројекат уз финансијску подршку Департмана за ванграничне Румуне у Влади Румуније, чији су представници јуче посетили школу и уручили нову опрему.

– Апсолутно све модерне технологије које улазе у ову школу веома су значајне и за нас су велика добит – истакао је директор ОШ „Жарко Зрењанин” Жарко Мушицки. – С радошћу смо примили позив румунског Националног савета, а нарочито нам је драго због чињенице да са Основном школом „13” из Темишвара имамо већ двадесетогодишњу сарадњу. Са њима смо прошли целу Румунију и Србију, учествовали смо у њиховим жупанијским такмичењима из природних наука, много научили о историји и географији Румуније, као што су и њихови ученици научили доста тога о нама.

Учење румунског језика у овој школи омогућено је свим ученицима који то желе, без обзира на националну припадност.

– Веома сам вам захвалан што сте ученицима који су припадници румунске националне мањине обезбедили услове да похађају наставу и изуче румунски језик са елементима националне културе – потврдио је генерални конзул Републике Румуније Георге Дину приликом јучерашње посете. – Департман за Румуне у расејању финансирао је програм чији је циљ опремање школа модерном опремом, а то је само почетак, јер сматрам да је потребно и више. Сигуран сам да ће, захваљујући сарадњи са школама из Румуније коју већ имате, уз коришћење „Еразмус” програма, ова изузетна школа бити још боља. Желим вам да у потпуности искористите нову опрему.

Основна школа „Жарко Зрењанин” је 32. образовна институција коју је Национални савет румунске националне мањине током две године, кроз своје пројекте, опремио модерним помоћним дидактичким средствима.

– Румуни у Србији су део једне велике заједнице, поготово у Војводини, где је то мултикултурална заједница којом се поносимо. Опрему коју смо поклонили могу да користе и остали ученици, јер смо на тај начин и ми инклузивни део овог друштва и доприносимо једнакости у различитости – поручио је председник Националног савета румунске националне мањине Даниел Магду.

 Б. Павковић

        

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести