ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ: Банане јефтиније од кромпира

Протеклих неколико недеља грађани који су се упутили у пазар на пијацу непријатно су се изненадили скоком цена лука и кромпира, а осим тога, имали су и замерке на њихов квалитет.
Ponuda povrća na Futoškoj pijaci Foto: S. Kovač
Фото: Понуда поврћа на Футошкој пијаци Фото: С. Ковач

Грађани који се снабдевају у маркетима нису прошли ништа јефтиније јер су цене воћа и поврћа изједначене с онима на пијацама.

Приликом обиласка Футошке пијаце трговци су нам рекли да је за поврће прошла година била изузетно лоша, и као пример наводе да лук у складиштима труне. Један од продаваца нам је објаснио да су, осим што је „падала киша и пржило сунце кад није требало”, и бубе направиле велику штету на већини коренастог поврћа.

На Петроварадинској пијаци трговци кажу да се велике количине поврћа, упркос умањеном роду, извозе, те да је на нашим трпезама завршио кромпир који је преостао, а који је лошијег квалитета.

Купци, с друге стране, не памте када су за килограм кромпира могли да пазаре два килограма банана или наранyи. С друге стране, хладно време није ишло наруку поврћу па жалби на квалитет кромпира и лука има све више.

На новосадским пијацама јуче се цена килограма кромпира кретала између 70 и 100 динара, док је за лук било потребно издвојити око 80. Упркос јаким мразевима, цена купуса и зелене салате није се много мењала те је за њих потребно издвојити око 40 динара. Интересантно је да је цвекла преплавила пијачне тезге, а килограм кошта око 50 динара.

На­мир­ни­ца (кг)

Це­на (дин)

На­мир­ни­ца (кг)

Це­на (дин)

Ба­на­не

60–80

Кром­пир

100–110

Ја­бу­ке

40–50

Лук

80–100

Ман­да­ри­не

100

Ку­пус

40

На­ранџе

70

Цве­кла

45–60

 

За килограм наранyи продавци су јуче тражили око 70 динара, за мандарине 100, за јабуке 50, док поједини трговци за две корпице кивија траже нешто више од 100 динара. На неколико тезги може се наћи нар за 190 динара килограм, мушмуле и грожђе за 150. Цена банана је нешто нижа у односу на претходне дане и креће се између 70 и 100 динара. Ипак, на пијачним тезгама нашле су и банане које је „ухватио” мраз, а које трговци покушавају да продају по примамљивој цени од 40 или 50 динара килограм.

С. Ковач

АКЕТА: ДА ЛИ СТЕ ИЗНЕНАЂЕНИ ВИСОКОМ ЦЕНОМ ЛУКА И КРОМПИРА?
 
Thumbnail

Петар Шушњар, пензионер:

– Па то је лудо да  банане могу бити јефтиније од лука и кромпира, када лука и кромпира имамо „на извоз”. Највероватније су марже високе, а мислим и да је наше тржиште неорганизовано. Не знам шта нас чека, јер од кромпира и лука се може направити ручак, али од банана баш и не.

Thumbnail

Мирјана Зрнић, пензионерка:

– Сваки скок цена утиче на кућни буџет, али у зависности од тога шта се купује. Неко више троши банане па му одговара повољна цена, с друге стране, неко више користи лук па му и теже пада поскупљење. Нажалост, некад смо хранили цео Балкан, сада имамо несташицу кромпира.

Thumbnail

Иван Бокан, комерцијалиста:

– Неки су незадовољни папреном ценом лука и кромпира, али ствари су такве какве су. Колико сам чуо од пољопривредника, до поскупљења је дошло зато што је сезона била изузетно лоша тако да је кромпира и лука мало, због чега је и цена тог поврћа висока.

Thumbnail

Милош Ћосић, студент:

– Не знам због чега је тачно дошло до толике разлике у ценама, али је нелогично да је оно што ми производимо скупље од онога што увозимо. Често идем на пијацу да бих помогао баки па сам упознат с тим проблемом који највише погађа пензионере.

 

А. Ба. – Ф. П.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести