Потрошачко ћоше: Црвена рога скупља него обично

НОВИ САД: Црвена паприка за печење, позната и као „рога”, обогатила је пијачне тезге већ током августа, те се и ове године чини да је има у издашним количинама, које су спремне да се нађу на плеху, али и као главни састојак ајвара.
pijaca paprika
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Ипак, принос је, по речима трговаца, знатно слабији, па су и цене више. Паприка се купује, али, како кажу, потрошачима није свеједно због чињенице да је чак трећину скупља него иначе у ово доба године.

Цена килограма паприке за печење на пијацама је обично од 100 до 120 динара, а на појединим тезгама нађе се и „акција”, па их има и за 80 до 85. Купци који традиционално посећују Кванташку пијацу, килограм паприке приуштили су себи за 80 динара, а неки чак и за мање. Поједини трговци вољни су да олакшају посао потрошачима, па се негде могу наћи и тегле готовог домаћег ајвара по 300 динара или две за 500.

Паприке бабуре такође су незаобилазне намирнице за зимницу, те се на пијачним тезгама и оне продају по цени од 110 до 130 динара килограм.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

И у већим супермаркетима, кад је реч о цени паприке за печење, ситуација је слична – килограм „роге” се креће од 90 до 120 динара, а килограм бабура 90 до 130.

Тегле готовог ајвара, у зависности од количине, произвођача и продајног објекта, коштају од 130 до чак 600 динара.

У избор специјалитета од паприке сродних ајвару, свакако се убрајају љутеница и пинђур, за које је главна намирница плави патлиyан. Килограм плавог патлиyана на пијацама се може купити по 150 до 250 динара, а у супермаркетима од 60 до 80.


Да ли правите ајвар?

Милић Јовановић, пезионер:

Не правим ајвар ове године, обично купујем у продавницама по три-четири тегле и то нам је довољно, пошто смо жена и ја сами кући, деца нису ту.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

По мом мишљењу, најважнија намирница за квалитетан ајвар је добра паприка, затим мало парадајза и уља. Јефтинији је куповни ајвар, али домаће је увек квалитетније.

Радица Цветић, пензионерка:

Већ сам направила ајвар за ову годину и веома сам задовољна квалитетом и ценом паприка.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Најважнија ствар за добар ајвар је квалитетна сорта паприке, треба водити рачуна о томе да не буду оне воденасте, тзв. слоново уво. Направила сам око осам килограма ајвара, а правићу га и следеће године.

Војислав Максић, пензионер:

Прављење ајвара је традиција у мојој породици, ове године су га правиле моја супруга и ћерка.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

У набавку намирница обично долазим на пијацу, али и код куће гајим своје поврће, између осталог и паприке. Најважније намирнице су паприке, парадајз, а могу се додати и зачини по сопственом укусу, нпр. бели лук, першун, чак и мирођија.

Јасна Дамјановски, домаћица:

Ове године не правим ајвар пошто чланови породице нису љубитељи, те га чак не купујем ни у продавницама.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Ове године сам узела 25 килограма паприка екстраквалитета, да бих направила зимницу, уместо ајвара. Купујем их на Кванташу код једног пријатеља по 80 динара килограм.

С. К-о.


Укус поменутих посластица у тегли по избору њихових љубитеља може бити и пикантнији, за шта увек ваља додати љуте папричице, чија је цена од 12 до 15 динара комад на Кванташкој пијаци, од 20 до 35 динара на осталим, а у супермаркетима од 10 до 15 динара.

Бели лук је намирница заједничка свим побројаним специјалитетима. Килограм белог лука на Кванташкој пијаци кошта од 230 до 240 динара, у већини супермаркета његова цена је 400, а на осталим пијацама комад кошта од 20 до 50 динара.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести