Потрошачко ћоше: Купци чекају повољније цене паприке

Сезона припреме зимнице полако се захуктава, а многи неће да дозволе да чувени ајвар изостане с полица шпајза.
paprike
Фото: Dnevnik.rs

На новосадским пијацама протеклих дана појавила се већа количина слатких, меснатих црвених паприка. По речима продаваца на Футошкој пијаци, овогодишњи род је одличан, на шта је утицало кишовито лето. Упркос јучерашњем тмурном и хладном дану, купаца на пијацама је ипак било, али су, чини се, више меркали квалитет и цене паприка него што су пазарили.

Цена паприке на пијацама јуче се кретала око 100 динара. Међутим, на неким тезгама могла се наћи упола цене. Иза повољне цене крије се ситан и смежуран плод, али, како су нам рекли продавци, и таква роба нађе купца. Наравно, ко се одлучи да купи више од три килограма паприке, проћи ће јефтиније пошто ће по килограму платити око 15 динара мање. За суграђане који воле пикантнији укус, трговци су припремили малу жуту бабуру „љуту сомборку”. Осим ње, могу се пазарити и танке љуте папричице за 5 до 25 динара комад.

Фото: Dnevnik.rs

Многе домаћице се одлучују за припрему пинђура, специјалитета у којем је, осим паприке, главни састојак плави патлиyан. Патлиyан ће потрошачи мало теже наћи на пијацама, а за њега је потребно издвојити око 50 динара.

За припрему доброг ајвара или пинђура потребан је и бели лук, а он се продаје по 25 динара комад, као и уље, које стаје око 120 динара литар. Мегамаркети су у понуду уврстили прве пекаче за паприке. Тако се онај с  ложиштем и пречником плоче за печење од 50 центиметара продаје за 2.100 динара. Електрични пекачи, обложен шамотом, најлакше се могу нађу на интернету и стају између 3.500 и 4.000 динара.

Фото: Dnevnik.rs

Ко не жели да пече паприке и задими кућу или стан, па потом да се још „кува” поред шпорета, увек може купити готов ајвар. Он се може наћи у свим трговинама и мегамаркетима, а тегла од 300 грама стаје од 150 до 400 динара. Цена зависи од тога да ли је увозни или домаћи, као и од рецептуре по којој је куван.

С. Ковач

EUR/RSD 117.5618
Најновије вести