ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ: Пијаце препуне бресака, лубеница све мање

Средина лета је време када је понуда воћа и поврћа најбогатија, а цене све приступачније.
u
Фото: pixabay.com

Иако је тек почела радна неде­ља, и то с пакленим врућинама, јуче су пијачне тезге биле преплављене бресквама, шљивама, грожђем, паприкама, парадајзом и кукурузом. Богата понуда је примамила и већи број купаца, па је на Футошкој пијаци у преподневним часовима била приметна гужва.

На већини тезги трговци су изложили брескве и нектарине, а за два килограма траже 120 динара. Ко припрема зимницу, у понуди су брескве цепаче које се најчешће користе за компот.

До пре неколико недеља на Футошкој пијаци само један продавац мамио је потрошаче да пробају прво грожђе, које је имало папрену цену од 250 динара. Међутим, сада се оно може наћи на свакој другој тезги по упола нижој цени. До пре неколико недеља цена шљива се кретала око 100 динара, а јуче су се могле пазарити за 60. Осим њих, може се наћи и ананас по 70 динара. Ипак, по речима продаваца, потрошачи немају навику да га купују па дневно оде један или два плода.

Фото: Dnevnik.rs

С обзиром на то да је понуда воћа и поврћа у овом периоду богата, продавци се труде на све начине да привуку купце да пазаре баш на њиховој тезги. Тако се једна трговкиња запитала „Ајмо лепе, зреле банане! Па зар нико не прави сладолед од банана?” На супротној страни пијаце, на којој се углавном продаје поврће, ових дана је најзаступљенији кукуруз. Трговци тврде да је „суперсладак и да се кува само десет минута”, а чини се да су и купци задовољни јер је управо испред тих тезги највећа гужва.

Наравно, сезона домаћег парадајза је у пуном јеку, па су у понуди различитих величина и цена, од 70 до 110 динара. Ту су и црвене паприке, додуше ситније, па се, како кажу продавци, грађани још не опредељују да их пазаре за припрему ајвара.

Појавио се и плави патлиyан по 80 динара килограм, док су тиквице доступне по повољној цени од само 30 динара. Иако је сезона лубеница и диња увелико у току, на Футошкој пијаци смо их затекли на само две тезге, а цена им варира између 30 и 40 динара.

        С. Ковач

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести