„Преразмишљавање” – блог који велича писану реч

Иако би неко можда рекао да су врста у изумирању, књигољубаца у нашем граду још има, што потврђује и блог „Преразмишљавање”, који се бави књигом у разним облицима и с разних страна.
Prerazmisljavanje
Фото: Приватна архива

Настао је као идеја наше младе суграђанке Катарине Костић, која је, како каже, одувек читала и, тек нешто краће, о томе и писала, па је решила да своје мисли поводом књига подели са светом. Тај блог, који је од 2014. године, откад постоји, проширио домете и ван виртуелне заједнице, посветила је „књиголожницима”.

„Та реч односи се на читаоце, блогере и издаваче, књижевнике, књижаре и књижевне преводиоце, заљубљенике у естетику и садржај, мирис нове и старе књиге.  Због њих се блогу, 'Фејсбук' страници, 'Инстаграм' и 'Твитер' налогу 'Преразмишљавања' на онлајн равни придружила и 'Фејсбук' група 'Књиголожници', у којој се охрабрује дискусија и (само)промоција мање познатих стваралаца", бјашњава Катарина Костић.

Фото: Катарина Костић / Фото: Приватна архива

У сарадњи с неколико нередовних сарадника, блог посетиоцима, за сада, нуди рецензије књига готово свих жанрова, одабране цитате, препоруке музичких албума, насумичне цртице о читалаштву и књижевности, интервјуе... Иако има простора за књиге сваке сорте, наша саговорница каже да то не значи да се о свакој пише похвално, те не одступа од идеје независне, поткрепљене критике. То, како признаје, није најбржи пут до публике, али све је више оних који га препознају и признају.


Промена читалачког тренда

Међу „продуктима” насталим из „Преразмишљавања” је и Размена књига – квартални тематски догађај, који између столова с хиљадама књига, окупља бројне писце и књигољупце. Осим основног задатка, Размена успешно показује и да се у Новом Саду чита више него раније, а Катарина каже да се посетиоци највише радују фантастици.

„Искуство Размене показује и да је дошло време отресања традиције куповања књига 'на метар'. Учесници у коферима доносе заоставштину која се слагала уз намештај да би њено место попунили књигама које ће и отворити", каже Катарина.


„'Преразмишљавање' је, напослетку, блог који расте. Тај раст не мери се само бројем прегледа и пратилаца, ни бројем преразмишљених тема, мада они јесу најопипљивији показатељ. Јер, ко је још измерио радост због откривања нове књиге или ефекат једне реченице на особу која је у правом тренутку прочита", каже Катарина Костић.

Нови Сад, по Катарининој оцени, има изузетно живахну књигољубачку заједницу, а око сваке инвентивније књижаре и алтернативног културног центра окупља се група књижевника и књиголожника. Аналитичнији поглед, додаје она, открива да су све те микрозаједнице окренуте себи, и да у „силном независном деловању не стижу да се удруже у нешто што би се с правом могло назвати заједницом љубитеља књиге”. Та и друга сазнања, кроз рад на блогу, њој су отворила нове хоризонте, како каже, у „свим замисливим смисловима”, па и сарадњу с неколико издавачких кућа, нове видове храбрости, мотивацију за неодустајање.

„Радује ме пресељење међу 'аналогне' књигољупце, кроз организовање књижевних догађаја, где у живој интеракцији са суграђанима сваки пут изнова схватим да се медијуми за конзумирање књижевности мењају, али књига као таква не бива превазиђена", каже ауторка блога.

Д. Ристић

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести