Прикупљено четири тоне папира у оквиру Новосадске јесени

Чак четири тоне и 40 килограма папира за рециклажу прикупљено је ове године у оквиру манифестације „Новосадска јесен”, а у организацији Инжењера заштите животне средине.
e
Фото: pixabay.com

Наиме, акција „Замените стари папир за саднице” трајала је од 23. до 27. октобра, а сви који су донели бар десет килограма папира, у замену су добили садницу цвећа, док се за 60 килограма добијала садница дрвета.

– Позиву се одазвало више од 70 суграђана свих узраста, уз неколико образовних установа, институција и предузећа, попут основних школа „Прва војвођанска бригада”, „Десанка Максимовић” и „Мирослав Антић” из Футога, ШОСО „Милан Петровић”, Школе за дизајн „Богдан Шупут”, Средње школе из Титела, ОШ и предшколске установе „Свитац” из Сремске Каменице, вртића „Коцкица”, ЈКП „Водовод и канализација”, „О радија”, Црвеног крста из Инђије, МЗ Слана бара, Културне станице „Еђшег”, студенткиња Технолошког факултета и многих других – истакао је председник Извршног одбора Инжењера заштите животне средине Игор Јездимировић.

Подсећања ради, да би биле задовољене потребе просечног домаћинства, годишње буде посечено шест стабала, а сваком тоном рециклираних новина сачува се 17 стабала старости између 15 и 20 година.

– Производњом папира из рециклираних материјала, уместо из дрвета, постиже се енергетска уштеда и до 74 одсто, зависно од технолошког поступка и врсте старог папира – напомиње Јездимировић. – Добијањем папира из тоне рециклираног папира емисија штетних гасова смањује се око 70 одсто, а рециклажом тоне старог папира сачува се 32.000 литара воде потребне за производни процес. Зато сваке године рециклирајмо стари папир и посадимо ново дрвеће да бисмо сачували наше шуме и свеж ваздух.   

  С. С.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести