Примена циркуларне економије у управљању отпадом – нордијска искуства

НОВИ САД: Амбасаде Данске, Финске, Норвешке и Шведске, под окриљем Нордијског савета министара, организују серију догађаја на тему циркуларне економије, у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Београду.
v
Фото: novisad.rs

Циљ конференција под називом ''Јачање циркуларне економије у Србији – нордијска искуства'' јесте дизање свести кључних локалних партнера о важности циркуларне економије, доношењу предлога о наставку спровођења њених принципа у Србији, као и преношење нордијских искустава и знања у овој важној области. Главна тема конференције у Новом Саду била је управљање био отпадом у Србији, а у оквиру циркуларне економије. Такав концепт има и потенцијал стварања нових послова и додатне вредности, јер се кроз бољу сепарацију и третман отпада, ствара могућност за поновно искоришћење отпадног материјала.

 Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је конференцији, а осим њега, у уводном делу говорили су председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, амбасадорка Данске Њ.Е. Сузан Шајн, амбасадор Норвешке Њ.Е. Јерн Јелстад и секретар Удружења услуга Привредне коморе Војводине Бранисав Мамић.

- Циркуларна економија неком звучи логично, неком рогобатно, а у ствари је све тако једноставно. Отпад треба да посматрамо као предност и да га користимо као економски потенцијал. Минус треба да постане плус. Морамо мењати навике и размишљања, то је наша обавеза према новим генерацијама. Како смо чули од амбасадорке, свако домаћинство у Данској има 10 контејнера за разврставање отпада, ако желимо да се ствари побољшају, морамо бити спремни на то, јер третман отпада није само питање буџета, администрације, политичке воље, већ у том процесу мора да партиципира цела заједница. Град настоји да буде ''Зелени град'', купили смо 130 аутобуса на ЦНГ, и тако заменили 70 посто возног парка ЈГСП, а сада са ЕБРД купујемо првих десет електричних аутобуса. Боримо се да наш пројекат за изградњу Регионалне депоније уђе у национални ''ИПА 2021'', јер је то прилика да добијемо подршку Европске уније за важно питање које треба да решимо, пошто је тренутни третман отпада и еколошки и безбедносни проблем – истакао је Милош Вучевић.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор рекао је да Србија има неопходну нормативну основу и свест да мора и може да пређе на циркуларну економију, а да ће помоћ нордијских земља много значити.

- Појам циркуларне економије најједноставније се може објаснити као круг између производње отпада и саме производње. То је друштвени напор враћања нормалности, модернизација је допринела да се нормалност изгуби, па нови модернизам треба да је поврати – оценио је Пастор.

Амбасадорка Сузан Шајн истакла је важност едукације најмлађих о правилном третману отпада, јер ће, како је рекла, они учити своје родитеље. Норвешки амбасадор Јерн Јелстад изјавио је да су потребне иновације, али и друштвено - корпоративна и грађанска одговорност у преласку на обновљиву економију. Према речима Бранисава Мамића, ПКВ је оформила Савет за циркуларну економију који окупља све фирме и појединце који разумеју важност те теме.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести