Припрема градилишта за нови мост на новосадској обали Дунава

Сеча стабала на Рибарском острву и Каменичкој ади у Новом Саду на траси будућег моста до Сремске Каменице почела је јуче и поред противљења активиста из „Шодрош сурвајвор кампа” који тамо кампују месецима у покушају да спрече сечу, за коју тврде да је незаконита.
Планска документација
Фото: Планска документација

Међутим, извршни директор за шумарство „Војводинашума” Марко Маринковић, предузећа које је је донедавно управљало овим делом дунавске обале, каже за „Дневник” да су они само извршиоци посла на основу пројекта припремних радова за изградњу моста.

- У питању је сада грађевинска парцела на којој ми немамо ингеренција, већ смо у улози извршилаца посла. Она је сада у у рукама државе. За сечу је означено 140 стабала која су одређена у сарадњи са Иниститутом за низијско шумарство и Покрајинским заводом за заштиту природе – био је кратак Маринковић, који се с руководством предузећа налази на службеном путу у иностранству.

С друге стране, активисти који бране стабла на Шодрошу, који је заправо рукавац Дунава између Каменичке аде, Рибарског острва и утврђене новосадске обале, траже, како су поједини медији известили, да „Војводинашуме” покажу дозволу за овај посао, па и интервенцију тужилаштва. Јуче је на Рибарцу, поред радник, била присутна и полиција.

Ипак, према документацији, то јест пројекту припремних радова за изградњу овог моста, на основу којег је и издата привремена грађевинска дозвола, у питању је једна врста аутоматизма – такозвано привођење грађевинске парцеле намени. Дакле, није у питању изградња самог моста, већ рпипрема градилишта за његову изградњу.

Оно што се може видети из привремене грађевинске дозволе коју је издало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре 15. септембра прошле године, а на основу локацијских услова издатих 10. марта исте године, јесте да одређеном броју парцела на бачкој и сремској обали би требало да буду изграђени приступни путеви и три привремена челична моста са којих ће се градити будући четврти мост преко Дунава у Новом Саду.

Решење предвиђа изградњу 395 метара приступних путева широких шест метара, грађених углавном од туцаника, на површини од 2.370 квадратних метара. Привремени мост из три сегмента, од којих ће два бити изграђена на бачкој обали, биће дуг 838 метара, широк седам метара, са стубовима на сваких девет метара

Од обавезних услова којих извођач (ЦРБЦ) и инвеститора (Коридори Србије) морају да се придражавају током припремних радова, измеђуосталих, јесу услови за заштиту зеленила које је издало је ЈКП „Градско зеленило” и то 1. марта 2022. године. Посебне услове за заштиту животне средине издао је Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине 28. фебруара 2022. године, док су посебни услови заштите природе издати од Покрајинског секретаријата за заштиту природе 7. марта исте године. Уједно, Министарствозаштите животне средине 4. марта прошле године, издаје решење по којем није потребна процена утицаја на животну средину пошто су у питању привремени радови.

Фото: Дневник/Ф. Бакић    

На сремској обали градилиште је већ уређено и подигнут је привремени челични мост, а сада је почело уређење градилишта и са бачке стране, где је ситуација закомпликована протестом дела грађана који се противе овом решењу.

А само решење предвиђа изградњу укупно 395 метара приступних путева широких шест метара, изграђених углавном од туцаника, на површини од 2.370 квадратних метара.

Приврмени мост из три сегмента, од који ће два бити изграђена на бачкој обали, биће дуг 838 метара , широк седам метара, са стубовима на сваких девет метара. Што се тиче актуелних радова, они се одвијају на шест парцела које обухватају део Рибарског острва јужно од скретања ка шпицу острва, односно део који се наслања на спој Шодроша са Дунавом. Такође, обухваћена је и друга обала Шодроша, то јест сам шпиц Каменичке аде.

Инвеститор има обавезу да након завршетка изградње новог моста уклони привремене објекте и санира градилиште, а за рок за уклањање постављен је за 15. септембар 2025. Иначе, према ГИС систему „Војводинашума”, градилиште на новосадској обали пружаће се кроз шуму тополе и клонске тополе, која служи за „научно-истраживачке сврхе”.

С. Крстић

Duci
25.03.2023 • 22:57
Kakvi aktivisti ?N1 im dao licencu da se tako zovu ?To su hohstapleri.Bryan Brkovic ?!Nek ide kod dete i tate
EUR/RSD 117.1792
Најновије вести