Признања средњошколцима који су утицали на промене у својим школама

Програм партиципативог буџетирања за средњошколце „Укључи се, пронађи решење”, у оквиру којег је средњошколцима из Новог Сада пружена могућност да директно утичу на промене у својој школи, као средини у којој проводе велики део дана, ближи се крају, те су у Градској кући проглашене најбоље идеје и додељена признања.
р
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

У свакој школи биће награђене и реализоване две идеје, за које је Град издвојио по 70.000 динара.

– Град и Градска управа за културу подржавају младе, а с обзиром на то да Нови Сад има 11 средњих школа, подељене су 22 награде – истакао је заменик начелника Градске управе за културу Драган Алексић. – Уједно, као Град, подржавамо пројекат, млади су добили прилику да се укључе и пронађу решења за унапређење својих школа, а ми бисмо рекли да су добили прилику да мењају свет и да ураде нешто лепо за своју околину.

Током протеклих месеци мапиране су потребе ученика у школама, а идеје претворене у пројекте, а одлуку о томе која ће идеја добити новац из буџета града Новог Сада доносили су ученици школе, користећи принцип демократских избора.

Фото: Dnevnik.rs

– Свака школа имала је прилику да предложи по две идеје о посебним темама – једна је култура и стваралаштво, а друга активизам младих – објаснила је асистенткиња координаторке програма „ОПЕНС 2019” Добрила Марковић. – Ипак, идеје су веома различите, ученици су сами рекли шта желе, тако да имамо мурале, идејна решења за неке њихове едукативне програме, ученичке просторе, у неким школама учионице немају завесе па је то потребно... Идеје су свакако највише усмерене на то да им простор у школи буде комфорнији, а време које тамо проведу лепше и занимљивије.

„Укључи се, пронађи решење” је део програма „Омладинске престонице Европе 2019” и „Европске престонице културе Нови Сад 2021”, који је отворен за све државне средње школе, при чему једну награду додељује ОПЕНС, а другу Фондација „Нови Сад 2021”.

– ОПЕНС подржава идеје активизма младих, а Европска престоница културе идеје у вези с општом културом у најширем смислу – рекла је у име Фондације „Нови Сад 2021” виша стручна сарадница за партиципативне пројекте Милица Рашковић. – Сматрам да су идеје веома занимљиве, али најважније је да непрестано подржавамо такве активности и охрабрујемо младе, да их шаљемо у свет да виде како функционишу друге школе, како изгледа њихов амбијент, те да на тај начин буду инспирисани и добију што више идеја.

Програм је спроведен уз подршку Града Новог Сада, Градске управе за спорт и омладину, Градске управе за културу и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.   

Б. Павковић

 

Пројекат „Нови Сад – Омладинска престоница Европе 2019” реализује ДВП продукција уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести