Пролећни фестивал у Сремским Карловцима

Временске прилике ове године не иду баш наруку организаторима, излагачима и посетиоцима Пролећног фестивала вина у Сремским Карловцима, који је почео у петак, а завршава се данас.
Prvi majski vikend u znaku vina Foto: Z. Milosavljević
Фото: Први мајски викенд у знаку вина Фото: З. Милосављевић

За разлику од прошле године, када је у време одржавања манифстације било толико топло да су пампури излетали из флаша и винари били принуђени да користе лед да би расхладили вино, овог пута променљиви мај показао је сву своју ћудљивост и кишом и ниском температуром прве вечери растерао посетиоце.

Јучерашње сунце током веће половине дана мало је поправило ситуацију, па тако плато на централном тргу где су лоцирани произвођачи вина, и није био тако пуст као прве вечери, те су винари добили прилику да понуде љубитељима божанског пића и онима који то нису, палету својих производа.

На централном тргу винари су добили прилику да понуде љубитељима божанског пића и онима који то нису, палету својих производа

Да кишно време не може свима да поквари расположење и осујети зацртане планове пример је авиоинжењер из Београда Владимир Смајевић. Он каже да редовно посећује јесењи Грожђебал и да радо свраћа у Сремске Карловце, како због њих тако и због вина. Вино је и овог пута било разлог његовог доласка, а колики је оно мотив за долазак, илуструје тврдњом да му климатске прилике не представљају никакву препреку.

- Већ довољно добро познајем овдашњу винску продукцију, и када би требало да некога истакнем међу винарима, онда су то винарије Мрђанин, Винум и Ђурђић – каже Владимир Смајевић. – Ово ми је први долазак на Пролећни фестивал, и када завршим облиазак свих, моћи ћу да сумирам утиске.

Фото: На централном тргу винари су добили прилику да понуде пића и онима који то нису, палету својих производа Фото: З. Милосављевић

Раме уз раме са винарима на овој и јесењој светковини посвећеној грожђу и вину на централном тргу су и произвођачи куглофа, који такође нису могли да се похвале продајом првог дана, осим ако нису били у преподневним часовима за својим штандовима. И за њих је јуче била повољнија ситуација. Али, ако је јуче неко могао да се похвали посетом, онда је то произвођач печеног сира са сланином, технолог Милан Милетић из места Лаћислед из околине Александровца. Његов производ са којим је на тржиште изашао прошле године, привукао је пажњу посетилаца.

- Организатори су хтели да ме сместе далеко од винара, али сам им објаснио да сир и вино не могу једно без другог – каже са смешком Милетић и додаје да га је  обилазећи винске манифестације пут нанео и у Сремске Карловце. – Свуда наилазим на добар пријем. Овде је реч о породичној рецептури и сиру који је моја мајка осмислила док сам био студент и редовно га слала мени и колегама док сам се школовао. На идеју да од тога направимо бизнис навела су ме питања мојих другара када ће моћи да купе сир који памте из студентских дана.

Осмишљен по угледу на Грожђебал, ни овогодишњи Пролећни фестивал вина није протекло без ватромета. Манифестацију је отворио државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, а у име домаћина посетиоце и учеснике је поздравио председник општине Ненад Миленковић.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести