Радионица ЕПК: Синергијом до јаче везе с грађанима

Радионица развоја публике, намењена представницима новосадских установа културе, а у организацији Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, почела је данас и трајаће  и и сутра у Историјском архиву града Новог Сада, Улица Филипа Вишњића 2а.
radionica
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Реч је програму „Публика у фокусу”, који подстиче јачање капацитета јавних установа културе у граду и пружа финансијску подршку пројектима развоја публике, оснажује и подржава институције културе у континуираном раду на развоју културних навика, потреба и компетенција грађана.

– Установе културе су чувари нашег богатог наслеђа и културне историје Новог Сада, што је најбољи доказ нераскидиве везе између града и културе – рекао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић. – У Новом Саду постоји 26 установа културе, међу којима су Матица српска, њене библиотека и галерија, као и још 12 градских и 11 покрајинских. Све оне раде на подизању културних капацитета нашег града и у претходним годинама показале су се веома успешно. Међутим, имајући у виду да сада имамо титулу Евопске престонице култре, а тиме и озбиљан бренд на располагању, циљ нам је да кроз ту причу унапредимо и процес грађења публике. С тим у вези, тражимо и примере добре праксе из Европе. Свака установа културе има своју публику, али ако дође до синергије и  заједничких пројеката, имаћемо и више публике на културним догађајима.

Менаyер Фондације „Нови Сад 2021” за партиципативне едукативне пројекте Лазар Јованов додао је да је такав јединствен циљ управо и један од изазова пројекта Европске престонице културе. Развој публике, казао је, изазов је и у другим европским престоницама културе и зато многи европски фондови подржавају пројекте који се односе на развој публике у најширем смислу.

– Стога и ова радионица подразумева заједнички рад с нашим институцијама да би се размотрили примери добре праксе и дали предози како да се повежемо, а на крају и заједнички делујемо по питању развоја публике – рекао је Јованов. – У том смислу, Фондација стимулише и подржава тај процес заједно с нашим установама културе.

Да питање публике у културним институцијама није карактеристично само за Нови Сад него и читаву Европу, рекла је и управница ГМС-а и председница Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021” Тијана Палковљевић Бугарски. Она је објаснила да се свет мења под утицајем технологије, па чак и у домену културе, те да установе, без обзира на то да ли су музеји, позоришта, архиви или библиотеке, заправо воде битку за публику с технологијама.

– У том смислу је и Европска комисија још 2012. године лансирала тему развоја публике као једну од кључних, а прошле године је завршено велико истаживање које је понудило установама и институцијама модел како да се баве публиком и да један сегмент активности усмере ка томе – објаснила је Тијана Паковљевић Бугарски. – Мислим да је то општи тренд и ми се бавимо истом темом кроз овај пројекат јер културна дешавања без публике постају приватна забава, а тиме губе зачај и смисао.

Д. Ристић

Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.2118
Најновије вести