РЕКОНСТРУКЦИЈА СПЕНСА Нови базени, клизалиште, веће паркиралиште

Јавно предузеће “Спортски и пословни центар Војводина” расписало је тендер, који траје до 22. новембра, за пројектовање реконструкције Спенса, до нивоа пројекта за грађевинску дозволу.
d
Фото: Dnevnik.rs

Посао је вредан 100 милиона динара. Планом реконструкције новосадског храма спорта предвиђена је изградња нових базена, клизалишта, додатна гаражна места, замена инсталација, пресељење Дечјег одељења Градске библиотке, али уз задржавање оригиналног изгледа објекта. У пројектном задатку, израђеном према Стратегији развоја објекта Спенса, коју је урадио Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, наведено је које су све промене планиране у оквиру комплекса.

Спортска намена Спенса остаће његова основна и најважнија функција. Према плану, постојеће дворане ће бити задржане, с тим што треба да буду флексибилније за коришћење. То се у Великој дворани може постићи употребом савремених система преграда, па ће бити могуће истовремено одржавања већег броја тренинга и термина за рекреацију грађана, али тај систем не сме угрожавати редовно коришћење целе дворане. Укупан капацитет трибна Мале дворане не би требао бити мањи од 2.000 места, што се може повећати употребом додатних телескопских покретних или фиксних трибина.


Енергетски ефикасан објекат

Један од основа планирања реконструкције Спенса је унапређење његове енергетске ефикасности. Зоне са вишим температурним захтевима треба пројектовати тако да могу максимално да искористе природне потенцијале локације као што су сунце, ветар и зеленило, па је тако, између осталог, у плану постављање соларне фотонапонске електране на крововима Спенса, као и обнова фасаде и крова материјалима који имају боља механичка и термоизолациона својства. Користиће се принцип у архитектури који се назива и концепт ”куће у кући”, а у плану је и изградња соларне електране на крововима.


Ледена дворана би требала да ради као клизалиште читаве године, а да се уз њу (уз западну фасаду Спенса) на спољашњи простору изгради отворено клизалиште, које би током летњих месеци служило за друге активности попут мини голфа, малог фудбала и концерата на отвореном.

Yудо дворана, бокс и стонотениска дворана чине целину, у којима је потребно раздвојити кретање спортиста и такмичара за сваку салу засебно, као и пријем гледалаца на други спрат, у куглани осавременити свлачионице и друге просторије, док дворану за рвање треба пројектовати на другом месту, а на садашњем отворити теретану и сауну.

Предвиђен је комплекс базена, чији се значај огледа не само за потребе грађанства и такмичења, већ и као значајна дестинација за тренажне кампове за водене спортове (пливање, ватерполо, скокови у воду, роњење, уметничко пливање) на регионалном нивоу. Комплекс подразумева постојећи базен, те базен за децу (обуку непливача) и базен са скакаоницама. Базен за децу (обуку непливача) треба да има оквирне димензије 12 са 25 метара и максималном дубином од једног метра. Базен са скакаоницама би требало да има димензије 20 са 25 метара, а да су платформе за скакање у воду на висинама од једног, три, пет, седам и по и десет метара, док минимална дубина не сме бити мања од 1,8 метра. Оквирне димензије базена за децу нижег узраста су пет пута пет метара, а максимална дубина пола метра.

На Спенс ће се преселити и Дечје одељење Градске библиотеке, које би било смештено у зони око Конгресног центра и на месту данашњег Медија центра, на јужној и источној страни Велике дворане, а која ће се простирати на 430 метара квадратних. Просторија Дечјег одељења за смештај књига са полицама и рад са корисницима предвиђено је да има површину од 200 метара квадратних, просторија за књижевне сусрете, предавања, пројекције филмова, дружење са писцима 150 метара квадратних, учионица за креативне радионице 50 и просторија за развој читалачких навика од најранијег узраста 30 метара квадратних. На Спенсу ће бити смештена завичајна збирка и градска галерија, која ће се налазити на првом спрату и простирати на 200 до 300 метара квадратних.


Опремање олимпијског базена на Сајмишту

За опремање олимпијског базену на Сајмишту Спенс ће издвојити 23 милиона динара без ПДВ-а, односно процењено је да ће толико коштати набавка и монтажа десет стартних блокова и два платоа, на које ће ти блокови бити постављени. Будући да се понуде на тендер подносе до 26. новембра, постављање нове опреме могло би да почне већ у децембру и мора бити завршено за 45 дана. Предвиђени су стартни блокови с подешавањем у пет позиција, израђени од ПВЦ-а, с инклинираном одразном плочом од фибергласа и могућношћу повезивања са електронским системом мерења времена у базену и на платформи...

Ј. В.


Комерцијални садржаји који нису директно повезани са спортом и са надопуњујућим програмима налазиће се у зонама Трговачке улице, централном холу, просторима уз централни хол према Северном тргу и, евентуално, уз нову пешачку комуникацију на правцу Радничка улица .

Када је реч о паркирању, оригиналним пројектом Спенса била је планирана гаража капацитета 980 возила, али постојећа има места за свега 170 возила. Зато се од пројектанта тражи планирање надградње постојеће или изградње нове гараже са подземним и надземним нивоима.

Спенс је једини објекат у држави који има просторе за одржавање професионалних и рекреативних тренинга и спортских манифестација најразличитијих рангова из скупа спортова: одбојка, кошарка, рукомет, пливање, ватерполо, хокеј, клизање, yудо, рвање...

С. Ковач

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести