Сабласни призор Ковиљско петроварадинског рита након пожара

Сабласан призор, најблаже речено, остао је на подручју Специјалног резервата природе „Ковиљско-петроварадински рит” након прошлонедељног паљења трске.
1
Фото: Dnevnik.rs

Како сазнајемо од в. д. директора Покрајинског завода за заштиту природе мастер биолога Марине Томић, пожар је услед неконтролисаног паљења трске захватио приватне парцеле на површини од око 30 хектара.

Ватра је прогутала читава стабла, а о трсци, трави и бројним животињама да се не говори. О томе врло сликовито говоре фотографије Јарослава Папа. Како кажу у Покрајинском заводу за заштиту природе, делови рита под шумом нису горели.

– Иако је та активност у резервату прирпде забрањена, на простору Петроварадинског рита сваке године има намерног паљења трске, чиме се поспешује њен раст ради експлоатације – напомиње Марина Томић. – То за последицу има смањење површина под старим тршћацима и директно угрожава живи свет рита, а пре свега станишта у којима се гнезде птице.

Фото: Dnevnik.rs

Упркос свим апелима, иста слика се понавља из годне у годину. Овог пута се стиче утисак да је већа површина страдала у пожару. У прилог томе говори и податак да су се по Карловцима и околини на дан пожара разлетали угљенисани остаци трске, који су се и недељу дана касније могли видети у овом месту.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести