Сајам књига у Новом Саду од 5. до 11. марта

НОВИ САД: Сајам књига у Новом Саду биће одржан од 5. до 11. марта, а ексклузивни гости биће француска списатељица Ањес Мартен Лиган и италијански писац Дијегоде Силва.
sajam knjiga, ilustracija
Фото: Илустрација

На приредбама посвећеним књижевној и ликовној уметности и образовању наступиће више од 150 излагача из 13 земаља.

Посетиоци на Новосадском сајму моћи ће да се сретну са Синишом Убовићем, Маријом Јовановић, Урошем Петровићем, Милошем Петковићем, Јеленом Митровић, Мирославом Кусмуком, др Нелетом Карајлићем, Симонидом Милојковић, Николом Ђуричком, Александром Гаталицом и бројним другим писцима чији су издавачи, излагачи на Сајму књига. 

Ове године уведена је новина, интернационални пројекат “Књишкавила” - током Сајма на интересантним културним пунктовима по граду, алии на Новосадском сајму пролазнике очекују скривене књиге, а препознаће их по зеленим машнама и налепницама“Књишкевиле”.

Првипут је део програма посвећен и “Буктјубу“, популарном правцу на“Јутјубу“ који се тиче искључиво књига.

Излагачи ће одобравати попусте до чак 80 посто. 

Најјефтинијекњиге коштаће свега 49 динара, а бројне су и оне од 100 до 250 динара. Поводом 8. марта, биће одобрени додатни попусти за жене, а излагачи припремајуи поклоне за даме. 

Неће изостати ни познати програми као што су "Дани Лазе Костића" са више од 140 програма, "Европски фејсбук песнички фестивал", "Букил фест" (Фестивал илустрације књиге), "Дани руске културе", "Обележавање јубилеја", “Дани библиотека и библиотекара", "Акредитовани семинари".

Биће додељене награде "Лаза Костић" најуспешнијим ауторима и издавачима између два Сајма, признање за издавачки подухват, награда за дечју књижевност, као и специјалне награде, ове године и у категорији превод дела и признање "Захарије Орфелин".

Ту је и Сајам образовања на коме ће ове године бити присутно 14 новосадских средњих школа. 

Ученици завршних разреда основне школе имаће увид у понуду школовања у Швајцарској, Немачкоји, Великој Британији, као и у приватним средњим школама у Србији. 

Наступ свих факултета Новосадског универзитета и три научна института, уз понуду факултета државног и приватног сектора из целе земље и високо образовних институција из Швајцарске, Велике Британије, Немачке, Канаде, Шпаније, Словеније, Словачке, Русије, Црне Горе, Републике Српске, омогућиће будућим студентима да се лакше определе за наставак школовања.

После више година Министарство одбране ће на Сајму представити своје образовне институције - Универзитет одбране, Војну гимназију и Средњу стручну школу, док ће Криминалистичко-полицијски универзитет у Земуну и Центар за основну полицијску обуку у Сремској Каменици представити Министарство унутрашњих послова. 

Изложба уметности „Артекспо” окупиће уметнике и омогућити представљање уметничких галерија и појединаца.

„Геометрија у сликарству војвођанских Словака” назив је тематске изложбе која ће бити постављена у Аули Новосадског сајма, а биће изложена дела два добитника награде „Сава Шумановић“- Мире Бртке и Растислава Шкулеца, каои Јозефа Клаћика, Маријана Каравле, Данијеле Триашке и Емилије Валентикове.

Новосадски сајам ће на изложби „Артекспо“ 21. пут доделити награду „Сава Шумановић“ за изузетне домете остварене у ликовној уметности.

За 7. март најављен је Сајам запошљавања, а организатори очекују око 80 учесника који ће понудити више од 2.500 радних места.

EUR/RSD 117.5741
Најновије вести