Санирани споменици великана на Успенском и Гркокатоличком гробљу

Оронули надгробни споменици Васе Стајића и др Милана Петровића на Успенском гробљу и Јована Храниловића на Гркокатоличком недавно су санирани под надзором Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, у чијој су ови споменици надлежности.
e
Фото: Dnevnik.rs

Део растиња које је било обрасло око целог споменика Јована Храниловића је уклоњен, а стубови уз споменик и они на бетонској стази су најпре демонтирани, а потом постављени нови. Уклоњена је и постављена нова бетонска стаза око споменика, који је очишћен хемијским и механичким средствима, а слова су поново уклесана и обојена.

Бронзана плоча с текстом „Др Милан Петровић 1879 - 1952” која је била нестала је поново постављена на његов надгробни споменик. За надгробни споменик Васе Стајића изливено је недостајуће слово „А” у презимену и број „1” у години његовог рођења, а потом су она и монтирана. Сва слова и бројеви су патинирана како би се постигао исти изглед.

Подсетимо, „Дневник” је још пре две године писао о томе да су ови гробови запуштени, због чега се нпр. практично и није знало ко почива на гробном месту где је сахрањен др Милан Петровић јер су сви подаци с овог надгробног споменика недостајали. Још тада је, како смо сазнали, дат захтев линици за израду плоче, односно, слова и бројева. Гроб Јована Храниловића се због тога што је био обрастао зеленилом са задње стране није ни видео, а слова на њему била су избледела, а поједини стубови око надгробне плоче су пали и недостајали су им ланци.

Радови су коштали 430.000 динара с ПДВ-ом, а изводила их је фирма „Гранит Лијешће”.

Текст и фото: В. Б. 

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести