Селфи за промоцију уметности у Галерији Матице српске

Поводом обележавања Међународног дана селфија у музеју који је обележен 16. јануара, Галерија Матице српске је  претходних шест дана реализовала акцију „Један дан, један селфи”.
е
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Посетиоци су могли да се фотографишу испред пет различитих слика у оквиру сталне поставке хватајући свој одраз уз помоћ рефлектора и огледала, који су били постављени испред уметничких дела, и тако на интересантан начин понесу успомену из музеја. Управница Галерије Матице Српске др Тијана Палковљевић Бугарски каже да је то је била прилика да привуку тинејџере који су им се учинили као група коју селфи највише занима, будући да је он постао део свакодневице.

– Желели смо да на Светски дан музејског селфија и ми покренемо једну овакву акцију, да их позовемо да дођу у музеј и док праве селфи ипак нешто лепо виде и нешто корисно науче и да тако спојимо оно што њих занима и оно што је нама циљ, а то је да што више промовишемо националну и ликовну уметност кроз атрактивне програме – објашњава Тијана Палковљевић Бугарски. – Галерија Матице српске се труди да прати све оне трендове који су на неки начин пракса у светским музејима и да све оно што се покаже као добро пренесемо и на нашу средину, а све како бисмо што квалитетније и што разноврсније промовисали музејско благо и наше активности. Желимо да привучемо оне категорије које можда не долазе тако често у музеј и то акцијама које су организоване специјално за њих.

Љубитељи селфија и уметности су могли да се фотографишу испред  дела Стевана Алексића, Катарине Ивановић, Саве Шумановића,  Јована Диме, Уроша Предића и Стефана Гавриловића. Према речима кустоса Галерије Матице српске Николе Ивановића дела испред којих су се посетиоци фотографисали бирала су се тако да колекције њихове сталне поставке из 18. 19. и 20. века буду једнако заступљене, како би публику спровели кроз све епохе.

– Запитали смо се да ли је потреба за саморепрезентацијом одувек иста или су се само њени медији мењали, као и то да ли селфи има неке разлике ако се упореди са нпр. аутопортретом, а уједно и да публика научи нешто – наглашава  Ивановић и додаје да им је идеја била да споје нове трендове односно да поставе питање да ли су они уопште нови.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести