Скупштина града усвојила полугодишњи извештај о извршењу буџета

Скупштина града је, између осталог, усвојила извештај о извршењу градског буџета у првој половини године, одлуку којом се смањују коефицијенти за цену карте у градском превозу у свим зонама, сем прве, неколико планова детаљне регулације, међу којима и онај за Телеп.
skupstina grada, rhadzic
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Такође, одборници су већином гласова подржали одлуку Управног одбора „Радосног детињства“ о статусној промени и промени назива установе, полугодишње извештаје о реализацији инвестиција градских предузећа, док су једногласно подржали финансијску подршку стипендијском фонду за даровите студенте и младе научнике Универзитета у Новом Саду.

„Извештај показује веома добру приходовну страну буџета и нешто успоренију расходовну страну реализације пројеката, што није неуобичајено за првих шест месеци године“, прокоментарисао је градоначелник Милош Вучевић за „Дневник“.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

“Увек је неупоредиво боље трошење буџета од јула јер, просто, почнете да плаћате инвестиције тек кад се окончају неке ситуације у великим инвестицијама. Приходи су, дакле, апсолутно добро пројектовани, чак су нешто и већи, а расходи би могли бити бољи, али ћемо поправити ситуацију у другој половини године.

Он је истакао да су превасходно порасли приходи од уређења грађевинског земљишта, који су за првих шест месеци ове године већи него током целе прошле. Такође, по Вучевићевим речима, приход од пореза на зараде је на планираном нивоу, а расте и приход од пореза на пренос апсолутних права, што, по њему, индицира економско оснажење грађана и већи обим промета некретнина у граду.

„Морало би боље и брже да се ради на капиталним инвестицијама, и зато смо променили три начелника управа, а не могу да искључим могућност да ће бити још персоналних промена. Што се тиче предузећа, капиталне субвенције намењене њима иду прилично добро. Најважнија је, ипак, Управа за грађевинско земљиште и инвестиције јер је она мотор развоја града“, рекао је Вучевић.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Он је казао да град за неке инвестиције, као што је транша од 800 милиона динара за „Жежељев“ мост, мора да чека рокове који не зависе од њега. С друге стране, напоменуо је, у идеалним условима најмање два месеца потребно је да се спроведе јавна набавка.

”Надам се да ћемо до краја године имати закључен уговор за Сентандрејски булевар. Имамо око милијарду динара за имовинскоправна питања: за Булевар Јована Дучића и спајање с Ветерником, за Шафарикову улицу и будућу гаражу и много мањих локација, као што су проширења гробних поља. Милијарду динара иде и у путну привреду, која ради целе године. Велике инвестиције у образовању тек треба да крену. Волео бих да све то иде брже, али боље и нешто спорије, а да се не крши закон“, закључио је градоначелник Вучевић, додавши да ће завршни рачун буџета показати колико је остварено у овој години.

Опозиција је пак током скупштинске расправе о извештају и извршењу буyета оценила да су приходи добри, али да су расходи далеко подбацили.

Фото: Дневник (Р.Хаџић)

Шеф одборничке групе Српске радикалне странке Ђурађ Јакшић казао је да његова странка неће гласати за извештај јер показује да су резултати лошији од оних из претходне четири године.

„Више нема оправдања за власт јер су имали пет година да науче како се ради“, рекао је Јакшић за говорницом.

“Реализација буџета је веома спора, а ако се тако настави, резултати на крају године биће врло лоши. Поздрављамо раст прихода о уређења земљишта за 1,2 милијарду динара преко плана, али не и што је 3,5 милијарде положено у пословним банкама за мизерне камате. Ако се тако настави, на крају ћемо имати рекордан суфицит већи од шест милијарди динара.” 

„Јасно је да се градска власт вежба, већ пет година, на грађанима Новог Сада и још увек нису научили како да план, који су они сами донели пре шест месеци, изврше на одговарајући начин“, речи су шефа одборничке групе Демократске странке др Вељка Крстоношића.

На критике из опозиционих редова, чланови Градског већа за привреду, за финансије и буџет, за урбанизам и за заштиту средине, бранили су изнете податке из својих ресора, те је тако, по њима, мала реализација у пољопривреди резултат циклуса наплате закупа и даљих улагања, у заштити животне средине у питању су вегетативни циклуси када се може радити с биљем, док је у финансијском погледу буџет добро планиран, Град има текућу ликвидност, а показатељи извршења буџета су такви јер се заснивају на готовинском принципу, односно рачунају се тек пошто се послови исплате из градске касе.


Црвена марама за измишљене тужбе

„Нама највећа опасност не прети од нереализованих инвестиција, већ од великог броја тужби. Нас тренутно туже, готово у вредности од две милијарде динара, за изведене инфраструктурне радове у одређеним деловима града. Ми им асфалтирамо улицу, а онда нас туже да смо им ушли у посед. Градско правобранилаштво је затрпано предметима, а за мене је скандалозан однос новосадског суда према Новом Саду. Уважавам независност суда, али и они живе у овом граду. Сувише се олако гледа на узимање пара из градског буyета, односно на пљачкање државе. Да ли је то порука да ми треба да скинемо асфалт с тих улица, да скинемо канализационе и водоводне цеви, бандере? Такве предмете против Града добијају свакодневно и скидају паре с буџета. Кад кажемо да имамо пара у буџету, они још више туже. То је црвена марама за њих, да смисле још боље ствари од измишљених уједа паса, од лажних ударних рупа“, каже градоначелник Вучевић.


Начелница Градске управе за образовање Лидија Томаш представила одлуку УО „Радосног детињства“ – за шта је Скупштина касније дала сагласност већином гласова – као део процеса формирања осам посебних предшколских установа, где се дефинише начин планирања броја и распореда запослених у новим установама. Тако ће установа „Стари град“ преузети права и обавезе „Радосног детињства“, а број група и број запослених неће бити мењан. На критике опозиције она је одговорила да је законска обавеза да се „Радосно детињство“ трансформише, да би до јуна требало да проради централна кухиња, те да између нових установа, које ће бити индиректни буџетски корисници, неће бити плаћања, већ уговорних обавеза.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Скупштина је ипак постигла консензус, и то поводом стипендирања студената, а на додатни захтев опозиције да се тражи повећање броја стипендија и њихов износ, члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин за говорницом је одговорио да је Град спреман да да много више и да ће првом приликом упитити такав захтев Фонду преко којег се стипендирају даровити студенти Универзитета у Новом Саду.

Даља расправа бавила се полугодишњим извештајима о реализицијама инвестиција градских предузећа, где су поновљене критике опозиције о слабом проценту остварења, а нешто касније, већином гласова је усвојен и извештај ЈКП „Стан“ о пословању у прошлој години. Код низа тачака које су се бавиле распоредом добити градских предузећа, опозициони одборници тврдили су да је код свих предузећа износ субвенција које им је Град доделио већи од приказане добити, односно да она раде у губитку, а да је једино „Новосадска топлана“ показала заиста добре резултате с више од 800 милиона динара плуса. Међутим, Реља Алексић из Покрета „Доста је било“ рекао је поводом тога да то значи да би већ следеће недеље Град морао да смањи цену грејања.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести