Скупштина Новог Сада данас о ребалансу буџета

Ребаланс градског буџета биће, по речима председнице новосадске скупштине Јелене Маринковић Радомировић, централна тема данашње  седнице Скупштине града Новог Сада, која се одржава у згради Скупштине Војводине.
Predsednica novosadske skupštine Jelena Marinković Radomirović  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Председница новосадске скупштине Јелена Маринковић Радомировић  Фото: Дневник.рс

– Осим радне седнице, одборнице и одборници ће у понедељак, на свечаној седници, гласати о добитницима Октобарске награде и Новембарске повеље за ову годину – навела је Јелена Маринковић Радомировић на јучерашњој конференцији за новинаре у Скупштини града. – На дневном реду данашње седнице је више од 90 тачака и свакако је централна тема ребаланс буџета за ову годину. Из материјала вам је познато да ребаланс долази ради распоређивања суфицита, додатних прихода, али и због последица епидемије коронавируса, и очекујем да о тој тачки дневног реда буде најдужа расправа.

По њеним речима, осим ребаланса, на дневном реду су и тачке везане за комунални систем града, односно шестомесечна ревизија програма пословања и инвестиционих активности јавних и јавних комуналних предузећа. Новосадска скупштина ће одлучивати о усвајању извештаја градских установа културе за претходну годину, те о изменама програма рада установа културе за 2020. годину. Председница градског парламента указала је и на програм спровођења мера техничке заштите на културним добрима, којим се наставља обнова објеката у подграђу Петроварадинске тврђаве, старом градском језгру и Алмашком крају.


Вучевић: Брига о буџету даје резултате

Нови Сад је, по речима градоначелника Милоша Вучевића, први пут прешао магичну цифру од 30 милијарди динара, док је у првом мандату преузео градску касу с 15 милијарди. Он је јуче изјавио да се не сме бити претерано оптимистичан када је реч о градској каси јер је време због коронавируса изазовно, али да Нови Сад мирно, добро и организовано функционише током читаве године.

– Није лако, али се показало да, ако осам година одговорно бринете о буџету и када се према њему односите као према кућном буџету, онда то даје резултате – рекао је он. – Од када сам на челу Новог Сада, на рачуну никада није био испод 50 милиона евра. Определио сам се за то да се град развија, али да увек буде ликвидан и да нема финансијских проблема, као што је то било за ових осам година. Нисмо мењали ништа драматично, али смо смањили неке позиције за које смо проценили да се не могу реализовати до краја године, а задржали све кључне ставке.

Вучевић је подсетио на то да Град није укинуо ништа што је било планирано крајем претходне године и почетком ове. Тако се није одустало ни од једног кључног пројекта, социјалне помоћи, бесплатних вртића, цена карте у градском превозу за ђаке и студенте, као и за приградска насеља је снижена.


Како је истакла Јелена Маринковић Радомировић, 15 тачака дневног реда односе се на урбанистичке планове, а Скупштина би требало да расправља и о предлогу одлуке о дефинисању ознака и изгледа униформи и возила Комуналне милиције. Она је издвојила и предлог о утврђивању мера за бољу доступност и приступачност у коришћењу здравствене заштите, односно одлуку по којој град има могућност да финансира опремање простора и набавку опреме за здравствене установе на својој територији.


Свечана седница за градска признања

По речима Јелене Маринковић Радомировић, свечана седница градског парламента одржаће се у понедељак, а Скупштина ће се изјаснити о предлогу надлежне комисије којој је стигло десет предлога за Октобарску награду и девет за Новембарску повељу.

– Комисија Скупштине града за обележавање празника и доделу признања предложила је да Октобарску награду Новог Сада за 2020. годину добију директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, потом волонтери и волонтерке Новог Сада и Клиника за инфективне болести Клиничког центра Војводине. Иста комисија предложила је лауреате и за Новембарску повељу, а то су владика бачки др Иринеј Буловић, Медицински факултет Универзитета у Новом Саду и Градска библиотека. Одлуком је предвиђено да новачни део награде износи 130.000 динара – навела је јуче Јелена Маринковић Радомировић.

Уједно, поручила је да очекује свечану атмосферу на седници, „онако како доликује догађајима којима се доприноси обележавању изузетно важних датума у историји Новог Сада”, 23. октобра, дана када је Нови Сад ослобођен у Другом светском рату, и 9. и 25. новембра, дана када је српска војска ослободила град у Првом светском рату, односно када је на Великој народној скупштини донета одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.


Да подсетимо, ребалансом би Нови Сад имао на располагању нешто мање од 30,2 милијарди динара за текућу годину, што је око 690 милиона, или 2,3 одсто, више него у актуелном буџету. У њега је увршћен суфицит од 970,7 милиона динара до сада нераспоређеног новца неутрошеног претходних година, али и ефекти епидемије коронавируса на градске приходе и трошкове. Текући расходи увећани су око милијарду динара и сада износе око 23,3 милијарде, чинећи нешто више од 77 одсто трошкова градске касе. Капитална потрошња смањена је 5,5 одсто, односно 367 милиона динара, и сада износи нешто мање од 6,4 милијарди динара.

Између осталог, субвенције су порасле 366 милиона динара, и сада износе готово 3,5 милијарде. ЈГСП „Нови Сад” добиће тако додатних 200 милиона динара за економски опоравак и ублажавање последица коронавируса на пословање, а за исту сврху Спенсу је намењено 85 милиона. Око 15 милиона иде „Паркинг-сервису” за уређење паркинга у дворишту Скупштине града, док је ЈКП „Водовод и канализација” добило 45 милиона за другу фазу канализације на Југовићеву. Износ субвенција приватним медијима повећан је 12 милиона динара.

Новосадска скупштина данас би требало да усвоји и годишњи програм располагања пољопривредним земљиштем, а у последњој, кадровској тачки, наћи ће се низ измена у управним и надзорним одборима, превасходно градских установа културе.

С. Крстић

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести