Спортско-инклузивна акција добија на замаху

Стручни људи који раде у Школи за основно и средње образовање  „Милан Петровић”, на челу с Милошем Дамјанићем, дефектологом-васпитачем у дневном боравку ове установе, у марту 2018. године осмислили су и покренули спортско-инклузивну акцију под називом „Да ли можеш да победиш ову екипу?”
S ranijih utakmica u ŠOSO „Milan Petrović” Foto: Dnevnik.rs
Фото: С ранијих утакмица у ШОСО „Милан Петровић” Фото: Дневник.рс

Велику помоћ у реализацији, без сумње сјајне идеје, добили су од Удружења „Ново културно насеље”, па је до јуна одиграно 14 утакмица у малом фудбалу, у којима су корисницима Школе и Дневног боравка гости били чланови 13 екипа.

Почетком октобра почео је нови циклус акције и већ сада је готово сигурно да ће у њој учествовати још више људи добре воље и отворених срца, који на тај начин желе да учествују у процесу инклузије деце ометене у развоју и корисника Дневног боравка, што и јесте њен основни циљ.

Од марта до јуна одиграно је 14 утакмица у малом фудбалу, а почетком октобра почео је нови циклус акције која за циљ има инклузију деце ометене у развоју и корисника Дневног боравка

– Желимо да кроз те утакмице и дружења унапређујемо социјалну инклузију младих са сметњама у развоју, као и одраслих особа с инвалидитетом – истакао је Милош Дамјанић. – У првом циклусу у гостима су нам биле екипе састављене од група грађана, разних организација и фирми, па је више од 100 људи учествовало у утакмицама и дружењу с нашим полазницима и корисницима. Позитивно искуство просто нас је обавезало на то да од овог месеца почнемо други циклус, током којег смо предвидели да буде одиграно 18 утакмица у малом фудбалу и сви ти термини већ су попуњени.

Рекосмо, циљ акције „Да ли можеш да победиш ову екипу?” је инклузија младих ометених у развоју и одраслих особа с инвалидитетом у нормалан, свакодневни живот.


Гостоваће и спортисти

Начелно је постигнут договор с фудбалским, рукометним и одбојкашким клубом „Војводина” да и њихови представници учествују у акцији. Идеја је да та три клуба направе екипе у малом фудбалу и одиграју утакмице с тимом ШОСО „Милан Петровић” и остало је још да се утаначе датуми када ће полазници и корисници те установе имати лепу прилику да се друже с активним спортистима, од којих су неки и шампиони Србије.


– Циљ нам је, пре свега, дружење и стицање искустава у томе, кроз контакте с типичном популацијом. Кроз то, разгранавамо сарадњу и у другим областима, а све је почело од малог фудбала и кроз сарадњу с „Новим клутурним насељем”, односно нашим учешћем на манифестацијама и радионицама које је то удружење

Фото: С ранијих утакмица у ШОСО „Милан Петровић” Фото: Дневник.рс

орагнизовало. Желимо да дефинишемо још области кроз које би наши корисници имали прилику да искажу властите могућности, таленте и потенцијале. Посебно желимо да развијемо климу за особе с инвалидитетом, којих, за сада, има 15 у нашем дневном боравку – казао је Дамјанић. Колико ти сусрети заиста помажу особама због којих се и организују?


Прикључио се и „Хет-трик”

Спортски центар „Хет-трик” из Новог Сада такође се прикључио акцији „Да ли можеш да победиш ову екипу?” Осим што ће екипа тог центра одиграти утакмицу с полазницима Школе и Боравка, отворена је могућност да се поједине утакмице одиграју у сали „Хет-трика”


– Искуство је веома позитивно јер интеракција с људима веома добро утиче на осећање припадности локалној заједници, као и на емоције наших корисника. Ишчекивање пред сваку утакмицу и радост су велики и не смањују се, ма колико често да се догађају. Уосталом, у августу ове године организовали смо дружење и котлић с представницима свих екипа које су учествовале у првом циклусу и том хепенингу присуствовало је око 50 људи. Наши корисници и они заједно су том приликом осликали три велика платна са спортским мотивима, а све то дешавало се у објекту наше школе на Ченеју – навео је Милош Дамјанић.


„Дневник” медијски покровитељ

Лист „Дневник” прихватио се медијског покровитељ­ства акције „Да ли можеш да победиш ову екипу?” Уз то, постоји могућност да јој се у најскорије време прикључе још неке медијске куће из Новог Сада да би се она популарисала и у јав­ности добила на значају, који, без сумње, по свему и те како заслужује.


Он је додао и то да у Дневни боравак данас долази 270 корисника, и то у шест објеката школе у Новом Саду, као и једном у Сремским Карловцима. Највише их има, око њих 150, у Улици Бате Бркића на Новом насељу, а с њима ради десеторо стручних радника, као и још 15 сарадника.

Велику помоћ у организацији читаве акције ШОСО „Милан Петровић” добија од Удружења „Ново културно насеље”. 

– Наше удружење основано је 2014. године, али смо и пре тога имали идеју да се у овом делу града који има више од 40.000 становника установи Културни центар – рекао је Огњен Томашевић из „Новог културног насеља”. – Од самог почетка сарадња нам је више него добра и наишли смо на велику подршку дивних људи из СОШО „Милан Петровић” у спровођењу наших активности. Током година, упознали смо и сарађујемо с много организација и појединаца, које смо позвали да се прикључе акцији јер је реч о племенитој теми и важној причи.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.3271
Најновије вести