Сређују се фасаде на Булевару Михајла Пупина

У оквиру мера техничке заштите на културним добрима у Новом Саду, почела је реконструкција фасада на Булевару Михајла Пупина, а испред зграда на бројевима 11 и 17 постављене су скеле.
с
Фото: Дневник, В. Фифа

Реч је о конзерваторско- рестаураторским и грађевинско-занатским радовима који ће бити реализовани на објектима у просторним културно-историјским целинама, које обухватају Старо језгро Новог Сада, Алмашки крај, као и Горњу и Доњу тврђаву са подграђем у Петроварадину.

Како је планирано, обнова старих грађевина, као и четири зграде на Булевару Михајла Пупина од броја 11 до 17, обухвата рестаураторско-конзерваторске радове, односно замену оштећених и деградираних елемената фасаде, дотрајалог малтера, поправку рељефа изнад улазних врата у објекте, лимарска опшивања појединих фасадних елемената, те бојење фасадних површина.

Фото: Дневник, В. Фифа

Посао је почео након спроведеног тендера Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Ове зграде представљају највредније наслеђе међуратне архитектуре на нашем простору, али су услед дугогодишњег неодржавања у оронулом стању и угрожавају безбедност пролазника.

Новац за обнову фасада обезбеђен је из буџета Града Новог Сада, Аутономне покрајине Војводине и Републике Србије и део су припрема Града за Европску престонице културе 2022.

С. Ковач

Фото: В. Фифа

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести