Сремски Карловци: Почиње обнова фасада Двора и Саборне цркве

Обнова уличне фасаде Патријаршијског двора и фасаде Саборне цркве у Сремским Карловцима почиње после Ђурђевдана, сазнаје „Дневник”.
З. Милосављевић
Фото: З. Милосављевић

Како каже директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа, постигнут је договор да после тог празника, односно након 6. маја, почну радови и, и додаје да ће се покушати, без обзира на кашњење у старту, да се испоштује рок за завршетак, а то је почетак септембра, да би до раније најављене прославе стогодишњице уједињења Српске православне цркве, 12. септембра, фасаде биле рестауриране.

– Очекујем да ће се у мају расписати и јавна набавка за избор извођача за уређење још четири фасаде на централном градском тргу – каже Вапа. – Реч је о згради Жупног уреда, потом кући поред Магистрата, на Тргу Бранка Радичевића 3, те кућама под бројевима 9 и 15. У том случају би радови могли почети већ у јуну. То нам је план за ову годину.

Вапа напомиње да је пројектна документација за партерно уређење центра Карловаца у завршној фази, да су добијене грађевинска дозвола и оне за извођење и да се нада, уколико буду обезбеђене паре, расписивању током маја и јавне набавке за прву фазу тог великог посла.

Санација и рестаурација западне фасаде двора и фасаде Саборне цркве на конкурсу који је расписан крајем прошле године, а окончан у првој половини марта ове, поверена је двема београдским фирмама – предузећу „Кото”, као носиоцу посла, и „Алп инжењерингу”. С ПДВ-ом, вредност радова је 79 милиона динара.

Како је раније било речено, након западне фасаде Патријаршијског двора, обновом би требало да буду обухваћене и остале, што није био случај деведесетих година прошлог века, када је само улична била рестаурирана. Сада је због обележавања поменутог јубилеја у интересу да фронтална фасада прво буде завршена, и то до тог термина. Када фасаде Двора и Саборног храма буду рестауриране, биће то први видљиви резултати улагања Покрајинске владе у обнову Сремских Карловаца, за шта је 2018. године формиран посебан буyетски фонд из којег треба да буду дотеране и фасаде двадесетак приватних кућа у ужем центру.

Током зимских месеци комплетно је рестаурирана Свечана сала на спрату Патријаршијског двора, што је финансирано новцем СПЦ и Покрајинске владе.

Текст и фото: З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести