"ШТА ЗНАМ О ПУБЕРТЕТУ": РАДИОНИЦЕ ЗА ЧЕТВРТАКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА Какве се све промене дешавају кад ХОРМОНИ ПРОРАДЕ

Ученици четвртих разреда из десет новосадских основних школа са територије Града Новог Сада имаће радионице на тему „Шта знам о пубертету 2023”.
а
Фото: Промо

Предвиђено је 60 радионица, кроз које ће да прође 800 ученика. Основне теме радионица биће о пубертету, о телесним променама код дечака и девојчица и о емоционалном сазревању у пубертету.

– Пубертет означава процес биолошког, односно, полног сазревања детета до способности да се оствари репродуктивна функција. Пубертет је процес биолошко-полног сазревања у току којег се дешавају бројне промене у телу дечака и девојчица и на крају пубертета они постижу способност репродуктивне функције. Развој телесних промена које одликује пубертет настаје под утицајем лучења мушких полних хормона из тестиса (тестостерон) код дечака, односно, женских полних хормона из јајника (естрогена и прогестерона) код девојчица. Сазревање полних жлезда и лучење полних хормона из полних жлезда дечака и девојчица одвија се под утицајем хормона пореклом из хипофизе – кажу у Дому здравља „Нови Сад”.

Под утицајем полних хормона долази до развоја и сазревања унутрашњих и спољашњих полних органа, као и до појаве секундарних полних карактеристика, као што су пораст дојки, увећање тестиса и пениса, појаве полне косматости.

– У већини случајева, пубертет код девојчица почиње између 8. и 14. године, а код дечака између 10. и 14. године и траје од три до пет година – напомињу у Дому здравља.

Промоција репродуктивног здравља младих обухвата све мере, активности и напоре здравствене службе и читаве друштвене заједнице на заштити, одржању и унапређењу здравља. У примарној превенцији репродуктивног здравља посебно место заузима здравствено васпитни рад са младима. Према подацима из литературе, најпогоднији облик преношења и усвајања знања из те области представља групни рад и активне методе учења путем радионица.

Пројекат „Шта знам о пубертету 2023” реализује се у сарадњи са Градском управом за здравство, а спроводи га Саветовалиште за младе Дома здравља „Нови Сад”.

Љ. П.

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести