Стипендисти компаније НИС у Градској кући

НОВИ САД: Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је у Градској кући студенте који су стипендисти НИС компаније у оквиру програма „Енергија знања“, у присуству заменика генералног директора те компаније Вадима Смирнова.
s
Фото: novisad.rs

Нафтна индустрија Србије је 2012. године покренула програм који подразумева сарадњу са школама и научним друштвима, са универзитетима и факултетима у Србији, региону и Руској Федерацији, као и индивидуалне програме – стипендирање студената. Програм „Енергија знања“ за циљ има улагање у развој студената као високообразованог кадра за потребе компаније НИС, а кроз програм стипендирања до сада је прошло преко 90 стипендиста који су завршили факултете у Србији и Руској Федерацији.

Данас у Градској кући показујемо пример добре праксе кроз синхронизовано функционисање образовања и привреде. Дешавају се промене на боље, јер „наша памет“ више не одлази у друге државе, већ захваљујући подршци привреде и нашег Универзитета у Новом Саду, најбољи студенти завршавају најпрестижније факултете у иностранству и враћају се у Србију, у Нови Сад, да раде. Сада заједно са компанијом НИС и Технолошким факултетом у Новом Саду, представљамо четворо од 18 студената, које је ове школске године стипендирао НИС и који су се школовали на више универзитета у Руској Федерацији. Честитам им на успеху и на томе што ће, као Новосађани, остати да раде у свом граду по завршетку студија. Поносни смо на наше суграђане и желимо да видимо још више наше омладине да се школује на најбољим факултетима у свету, и да затим долазе у Србију да живе и раде. Они су гарант да ће овај град и држава имати сигурнију и извеснију будућност, рекао је Вучевић и похвалио сарадњу са компанијом НИС и с Технолошким факултетом, с којим Град Нови Сад има одличну сарадњу и на пољу привлачења инвестиција.

Заменик директора компаније НИС Вадим Смирнов је истакао да је пројекат започет пре шест година и да је увек имао подршку градоначелника Вучевића и градске управе.

Желимо да улажемо у образовање и да креирамо квалитетан кадар у средини у којој радимо. Ми школујемо младе људе које потом запошљавамо у НИС-у и зато нема потребе да они иду у иностранство да раде. Ми смо друшвено одговорна компанија и желимо да, нашим примером вођени, и други привредни субекти крену путем оснаживања локалне заједнице у којој послују - рекао је Смирнов и додао да компанија НИС посвећује посебну пажњу активностима и пројектима који доприносе реафирмацији и популаризацији руског језика у Србији.

Стипендисти Милена Ђорђевић, Емил Татић, Јована Милић и Немања Ћулибрк који су присуствовали свечаном пријему у Градској кући су студенти Руског државног универзитета за нафту и гас „И. М. Губкин“, Тјумењског државног универзитета, Санктпетербуршког рударског универзитета, као и Националног истраживачког државног Нижегородског универзитета „Н. И. Лобачевски“. Сви стипендисти Компаније НИС се по завршетку студија запошљавају у НИС-у.

Фото: novisad.rs

Како је навео један од стипендиста, Емил Татић, НИС му је обезбедио основне студије, затим и стипендију за магистарске студије у Русији, а после тога и радно место, као и за све стипендисте са којима је започео школовање пре четири године.

Веома сам задовољан што могу искуство и знање које сам прикупио током студија у Русији да применим у својој земљи, за унапређење свог родног града, Новог Сада, рекао је Татић.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести