„Тамбурица фест” у новом формату

Светски фестивал тамбурашке музике „Тамбурица фест 2020”, тринаести по реду, биће одржан од 23. до 25. октобра у потпуно новом формату, као мултимедијална манифестација, у складу с тренутном епидемиолошком ситуацијом.
Tamburica fest/R. Hadžić
Фото: Р. Хаџић/Тамбурица фест

Наступиће тамбурашки састави из Србије, Мађарске, Словеније, Хрватске и Црне Горе. Тамбураши ће музичка остварења изводити из својих градова, а све ће бити преношено уживо, путем лајв стриминга, друштвених мрежа и телевизијског преноса јавних сервиса РТВ Србије, РТВ Војводине и РТВ Републике Српске. Новосађани ће наступе мајстора пера и жице моћи да прате на великим ЛЕД екранима постављеним на Сунчаном кеју код Штранда и на платоу испред Спенса.

Земља-пријатељ фестивала ове године је Италија, те ће уводне фестивалске вечери, уз промоцију богате историје и културе Апенинског полуострва, наступити и тенор Матија Занети, а „Тамбурицу фест 2020” ће званично отворити амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо.

Директор фестивала др Јован Пејчић истакао је да су организатори, у складу с развојем нових техологија, али и условима пандемије у којима тренутно живимо, одлучили да у оквиру креативних музичких индустрија наставе очување и промоцију богате традиције.

– Наш циљ је неговање културне баштине, па је овогодишњи фестивал организован по иновативном концепту промоције тамбурашке праксе – објаснио је др Пејчић.

Посебно занимљиво на овогодишњем фестивалу биће гласање стручног жирија, чији чланови ће се из својих земаља јављати у лајв стримингу и саопштавати оцене, па ће и извођачи и публика истовремено сазнати ко је победнички оркестар и ко су најуспешнији инструменталисти.

Сва три фестивалска дана обухватиће и ретроспективу најзначајнијих ревијалних концерата на „Тамбурица фесту” током претходних година, а биће представљена културно-туристичка понуда Новог Сада и најзначајнија места и споменици тамбураша и песника.

        Б. П.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести